Νέα έκδοση του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. με κάλαντα και από τη Θράκη

Από το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής – Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά, κυκλοφόρησε νέα έκδοση που παρουσιάζει σε ένα βιβλίο και δύο ψηφιακούς δίσκους 59 σπάνιες και αυθεντικές ηχογραφήσεις καλάντων από όλη την Ελλάδα μέσα από το αρχείο του Σίμωνα Καρά (1958-1976). Σημαντική θέση στην έκδοση κατέχουν τα κάλαντα από τη Θράκη, ηχογραφημένα το 1961 και το 1973, από την Καρωτή Διδυμοτείχου, τις Καστανιές Ορεστιάδας και το Καβακλί Μακράς Γέφυρας (ανατολική Θράκη).

Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Αβδήρων

Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το προϋπολογισμού 375.000 ευρώ έργο «Ανάδειξη συμπληρωματικών αρχαιολογικών χώρων Αβδήρων», εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.

Ιανουάριος στη Φ.Ε.Ξ.

Δρώμενα του Βώλακα Δράμας, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Stanley Donen, “Προβολές της Πέμπτης“, λαογραφικές παρουσιάσεις, “Meetup στο μουσείο“, βιβλιοπαρουσίαση και φεστιβάλ αμερικανικού κινηματογράφου περιλαμβάνει ο Ιανουάριος στη Φ.Ε.Ξ., ως εξής:

Συνεχίζονται -υπό αίρεση- οι εκδηλώσεις της “Ευχούπολης”

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της “Ευχούπολης” που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης, με το ακόλουθο πρόγραμμα για το τριήμερο 22-24 Δεκεμβρίου (όπως ανακοινώθηκε, οι εκδηλώσεις θα γίνουν μόνο αν το επιτρέψει ο καιρός):

Ματαίωση εκδηλώσεων στην Ξάνθη

Από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ανακοινώθηκε ότι “μετά από συνεννόηση με τους λαογραφικούς συλλόγους, ακυρώνεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η προγραμματισμένη εκδήλωση της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου με τα παιδικά χορευτικά στο δημοτικό θεατράκι της κεντρικής πλατείας. Σε περίπτωση συνέχισης της κακοκαιρίας ακυρώνονται και οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 23 Δεκεμβρίου“.  

Παραμύθια του δωδεκαημέρου

Παραμύθια του δωδεκαημέρου παρουσιάζονται από την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή το απόγευμα (18.00) της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

“Φέτος τα Χριστούγεννα θα μπω στο αρχοντικό σας”

Με το παραπάνω σύνθημα, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος “Αντίκα” ανοίγει τις πύλες του γιορτινού αρχοντικού του και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, σε ένα τριήμερο γεμάτο happenings και ξωτικό-εκπλήξεις.

Βραδιά κλασικής μουσικής

Βραδιά κλασικής μουσικής διοργανώνει το βράδυ (20.00) της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Σκέψης και Τέχνης ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ο Θωμάς Κοροβίνης στο “Δύο”

Μια ξεχωριστή βραδιά στο βιβλιοπωλείο “Δύο” την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 20.00: Ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης υποδύεται τον μέγιστο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη σε μια παρουσίαση πρωτότυπου αναλογίου με ανάγνωση αποσπασμάτων από την πρόσφατη νουβέλα του συγγραφέα “Σκίρτημα ερωτικόν – Ο Κ.Π. Καβάφης εις την Πόλιν“.

Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα

Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζονται το βράδυ (20.00) της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. από τις χορωδίες παραδοσιακής μουσικής των ναών “Αναστάσεως του Κυρίου” Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και “Αγίων Αποστόλων” Πεύκων Θεσσαλονίκης, καθώς και το Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής της Φ.Ε.Ξ.