Αντίο φίλε…

Ο Σταύρος Ζιώγας (γνωστός ως Μπακούρος ή Μπάκμαν) είχε γεννηθεί την 1η Οκτωβρίου 1957, καταγόταν από τα Γιάννενα και αφού διέγραψε μια σπουδαία πορεία στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια τον συναντούσε κανείς στην Αθήνα, σε χώρους όπως την ταβέρνα «Ο πειναλέων» της Μαυρομιχάλη, το café “Kyklos” της Σκουλενίου κ.α., αλλά και ως «πλανόδιο» μουσικό άλλοτε στα Εξάρχεια κι άλλοτε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Άχθος αρούρης κόλλυβογραματιζούμενος

Όοοχι, να μην ασχολούμαστε με την εργασιακή (και ανθρώπινη, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα) ανεπάρκειά κάθε ποντικομικρούλη, την ώρα που το προδοτικό σμάρι πετάει για πολύ λιγότερα στην ανεργία και στα ρείθρα της αυτοκτονίας άξιους, καταρτισμένους και λεβέντες εργαζόμενους! Να πουλάει ανενόχλητα “κύρος” και “επανάσταση” κάθε ημιαναλφάβητος προσκυνημένος αστός μανδαρίνος! Να παραδίνουμε τα παιδιά μας […]

Αντίο κύριε Κοχλία. Αντίο κύριε Βελλίδειε.

«Κάθε συνάντηση με τον Κώστα Λαχά μοιάζει με γενναία ανάληψη από μια μεγάλη τράπεζα ιδεών και συναισθημάτων, τόσο γενναία ανάληψη, που μετά μπορείς να κινείσαι εντελώς ελεύθερα, πηγαίνοντας παντού…».

Αυτά γράφαμε πριν από δέκα χρόνια για τον Κώστα Λαχά (Λαχανίδης το πραγματικό επώνυμό του), την εμβληματική παρουσία της Θεσσαλονίκης που δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ο Μίλτος Κουντουράς – τρίτο μέρος

Κλείνουμε ένα κύκλο τριών δημοσιευμάτων (το πρώτο εδώ και το δεύτερο εδώ) για το έργο αλλά και την τόνωση της ιστορικής μνήμης αναφορικά με τον μεγάλο παιδαγωγό και οραματιστή Μίλτο Κουντουρά, με τη δημοσιοποίηση δύο ενδιαφερόντων εγγράφων και μιας ιστορικής ομιλίας.

Ο Μίλτος Κουντουράς – δεύτερο μέρος

Το δεύτερο μέρος του τρίπτυχου αφιερώματος (εδώ το πρώτο μέρος) στον μεγάλο παιδαγωγό Μίλτο Κουντουρά, περιλαμβάνει στοιχεία που κατέθεσαν ο γιος του Λίνος Κουντουράς και η νύφη του Λίτσα Καπετάνου.

Ο Μίλτος Κουντουράς και η αιθάλη της παραγωγής λήθης

Σχεδόν εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Μίλτου Κουντουρά (που μαζί με τους Αλέξανδρο Δελμούζο, Δημήτρη Γληνό και Μανόλη Τριανταφυλλίδη, είναι οι βασικοί εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού δημοτικισμού), το indexanthi.gr επικαιροποιεί το έργο του και δημοσιεύει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα.

Από τη χθεσινή παρουσίαση του indexanthi.gr

Παρουσιάστηκε χθες στο κοινό της Ξάνθης η ιστοσελίδα indexanthi.gr. Παραπέμπουμε στο ρεπορτάζ του xanthipress.gr