Πρόσκληση σωματείων σε κοινή σύσκεψη “με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου“, αλλά και επιστολή προς τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για την τραγική κατάσταση στα σχολεία απευθύνει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, ως εξής:

Η πρόσκληση

Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Ξάνθης σε κοινή σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Ορφέας”, με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου.

Η επιστολή

Κύριε διευθυντά

Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία σε τραγική κατάσταση, με μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς και με την κατάσταση να φαίνεται αδιέξοδη. Η δημόσια εκπαίδευση και μαζί της χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί οδηγούνται στην απόλυτη απαξίωση.

Οι πολιτικές εξελίξεις με κυρίαρχη την ψήφιση του εξοντωτικού 3ου μνημονίου, οι αδιανόητες καθυστερήσεις, τα λάθη και οι πολιτικές επιλογές – δεσμεύσεις στη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων και την ΕΕ – του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και η προεκλογική περίοδος με τους περιορισμούς που έθετε υπηρεσιακά, συντέλεσαν στη διαμόρφωση μιας εφιαλτικής εικόνας για την έναρξη των σχολείων καθώς και για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βλέπουν την ανασφάλεια και την ομηρία τους να συνεχίζεται.

Η έλλειψη διδακτικού προσωπικού ακόμα και σήμερα ένα μήνα και πλέον μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού ή η καθυστερημένη τοποθέτηση του σε σχολικές μονάδες δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και οι προσλήψεις αναπληρωτών που γίνονται με σημαντική καθυστέρηση δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης των σχολικών μονάδων και της ομαλής λειτουργία τους.

Η άρνηση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί, που είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα των κενών στα σχολεία έχει οδηγήσει τη δημόσια εκπαίδευση σε τραγική κατάσταση.

Πρέπει να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη κατάσταση διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων μόνιμων διορισμών για την πραγματική κάλυψη των κενών με σύσταση νέων οργανικών θέσεων σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα.
  • Άμεση κάλυψη και όλων των κενών θέσεων στα μειονοτικά σχολεία και πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων διορισμών των μειονοτικών σχολείων.
  • Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών και των Σχολικών Εφορειών των μειονοτικών σχολείων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.
  • Άμεση χρηματοδότηση των Σχολικών Εφορειών για τις καθαρίστριες των σχολείων.
  • Αντιμετώπιση και λύση στο πρόβλημα των ανύπαρκτων ακόμα βιβλίων του τουρκόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων.
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.

Τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων, όπως έχουν πράξει πάντα μέχρι σήμερα, είναι έτοιμα με τις αποφάσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις του κλάδου να συμβάλουν ουσιαστικά σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα πράξουν, οτιδήποτε είναι απαραίτητο ώστε να υπερασπιστούν το δημόσιο και μειονοτικό σχολείο, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *