Μετά από αιώνες μοναρχίας, η νεαρή Δημοκρατία του Νεπάλ θα διοικείται πλέον από γυναίκες τόσο στην προεδρία όσο και στο κοινοβούλιο. Το δεύτερο, εξέλεξε τη νομοθέτη Bidya Bhandari ως τη νέα πρόεδρο της χώρας σε μια ιστορική ψηφοφορία. Η 54χρονη Bhandari ήταν η αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας (Ενιαίο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα), και έχει μια μακρά ιστορία ακτιβισμού κυρίως σε θέματα ισότητας των φύλων.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας τον Σεπτέμβριο, η Bhandari αγωνίστηκε σκληρά για την ενσωμάτωση σε αυτό των δικαιωμάτων των γυναικών. Κέρδισε το προεδρικό αξίωμα έχοντας ως αντίπαλο τον Kul Bahadur Gurung (από το Κεντρώο Κοινοβουλευτικό Κόμμα του Νεπάλ), με 327 ψήφους έναντι 214. Η Bhandari έγινε έτσι η δεύτερη πρόεδρος του Νεπάλ μετά την έγκριση του νέου συντάγματος που έβαλε τέλος σε αιώνες της μοναρχίας. Ο πρώτος πρόεδρος Ram Baran Yadav, εξελέγη το 2008 και ανήκε στο Κοινοβουλευτικό Κόμμα του Νεπάλ (Nepali Congress party).

Σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα το Νεπάλ είχε εκλέξει και την πρώτη γυναίκα ως επικεφαλής του κοινοβουλίου. Η επίσης νομοθέτης Onsari Gharti Magar έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κοινοβουλίου στην ιστορία της χώρας, που μάλιστα που την εξέλεξε ομόφωνα. Στην τελετή ορκωμοσίας της παρέστησαν ο απερχόμενος πρόεδρος Ram Baran Yadav και ο πρωθυπουργός Paramananda Jha, μαζί με άλλους βουλευτές και υπουργούς.

πηγή: telesurtv

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *