Ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός δημοσιοποιεί την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη με αγωγές κατά της Βουλγαρίας, για κακή διαχείριση των φραγμάτων από μέρους της με αποτέλεσμα να σημειώνονται πλημμύρες στον Έβρο σχεδόν κάθε χρόνο.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο δήμαρχος Σουφλίου προανήγγειλε ότι “μέσω μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας θα ξεκινήσω μηνύσεις και αγωγές εναντίον του βουλγαρικού κράτους, για ζημίες που γίνονται στον δήμο μας από τις πλημμύρες». Κατήγγειλε δε ότι “η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας παραχώρησε τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των φραγμάτων σε ιδιώτες, οι οποίοι αδιαφορούν και δεν απελευθερώνουν σταδιακά από τώρα ποσότητες υδάτων στα φράγματα, που από αυτή την εποχή κιόλας παρουσιάζουν πληρότητα που αγγίζει το 99%“.

Ο κ. Πουλιλιός αναφέρθηκες στους θανάτους μεταναστών και προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, επιβεβαίωσε ότι μερικές δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στον ποταμό Έβρο και τόνισε ότι σε περίπτωση πλημμυρών εκτός από τις ζημίες θα αυξηθεί και ο κίνδυνος απώλειας ζωών. Κατηγόρησε δε τις κυβερνήσεις ότι εδώ και 25 χρόνια αδιαφόρησαν και δεν μερίμνησαν να έρθουν σε συνεννόηση με τη βουλγαρική πλευρά για να υπογραφεί διακρατική συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτων του Έβρου, ενώ κατηγόρησε και τη βουλγαρική κυβέρνηση ότι δεν συμμορφώνεται με τη διεθνή νομοθεσία που προβλέπει ότι η πληρότητα των φραγμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά το 65%.

Ο δήμαρχος Σουφλίου προειδοποίησε ότι αν ξαφνικά επιδεινωθεί ο καιρός θα υπερχειλίσουν τα φράγματα και θα πλημμυρίσει και πάλι η αντιπεριφέρεια Έβρου. Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την κατάργηση του φράχτη στον Έβρο, ο είπε ότι το μήκος των συνόρων είναι διακόσια χιλιόμετρα και ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν περνούν από τον φράκτη που έχει μήκος μόλις δώδεκα χιλιομέτρων. Καταλήγοντας, διαφώνησε με όσους ζητούν να γκρεμιστεί ο φράκτης, λέγοντας ότι αν τους ζητηθεί να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους μια από τις οικογένειες μεταναστών θα αρνηθούν…

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *