Πραγματοποιήθηκε σήμερα από νωρίς το πρωί η συμβολική κατάληψη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην Ι.Κ.Α.) Ξάνθης από εργαζόμενους και αλληλέγγυους από πολλούς πολιτικούς, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, που αντιδρούν στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και στο ξήλωμα των κοινωνικών και προνοιακών δομών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών και Εργαστηριακών Υπαλλήλων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Θράκης Βασιλική Βελκοπούλου, δήλωσε στο indexanthi: «Αυτό που γίνεται σήμερα θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα και να υπάρχει κοινωνική αντίδραση ώστε η μεταρρύθμιση να γίνει ομαλά, με ανοιχτές δομές δημόσιας υγείας. Είναι καλό που υπάρχει κάποια αντίδραση έστω κι αν κάποιοι το σκέφτηκαν λίγο καθυστερημένα… Μέχρι τώρα φωνάζαμε μόνο οι εργαζόμενοι και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μπορεί μετά από ογδόντα χρόνια να κλείσουν οι δομές του Ι.Κ.Α., αφού δικά του είναι κτίριο και υλικό που υπάρχουν εδώ. Μακάρι να λειτουργήσει το Π.Ε.Δ.Υ., πιστεύω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να μπορούσε να αλλάξει μέσα σε ένα μήνα κάτι που χτίστηκε μέσα σε ογδόντα χρόνια».

Παρών και ο βουλευτής ΣυΡιζΑ Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, που είπε: «Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απαξίωση του συστήματος υγείας, ενώ οι εργαζόμενοι που πλήρωναν την ασφάλισή τους είναι τώρα αντιμέτωποι με το να μην έχουν δωρεάν περίθαλψη. Ζούμε δύσκολες στιγμές κι αυτό γίνεται στο όνομα της ανασυγκρότησης… Πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει μέσα σ’ ένα μήνα, αφού η κυβέρνηση δεν είχε έτοιμο σχέδιο κλείνοντας τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το είδαμε και στην Ε.Ρ.Τ. και αλλού, κάποιοι φέρνουν οδηγίες ή έτοιμες συνταγές στην πορεία. Αυτό που βλέπουμε είναι το να χάνεται τόσο η δωρεάν υγεία όσο και η δωρεάν παιδεία και τόσα άλλα. Και προσβασιμότητα θα έχουν μόνο αυτοί που έχουν τα χρήματα. Πιστεύω ότι ο νέος φορέας θα είναι πολύ χειρότερος».

Τέλος, το μέλος του ΠΑΜε Γιώργος Κολλάρος δήλωσε: «Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι παλλαϊκές, αγκαλιάζοντας ένα σωρό τομείς που απειλούνται πλέον με εξολόθρευση και πολλά κοινωνικά κομμάτια είναι σήμερα στο πόδι. Οι εργαζόμενοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν ξέρουμε πια τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα νέα κέντρα. Ταυτόχρονα απειλείται και η υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής, γιατί πλέον οι λαϊκές ανάγκες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε καν από τα ιδιωτικά ιατρεία, με τον τρόπο που πρέπει».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *