Παιδιά και γονείς ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του τμήματος Ξάνθης του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Λέσβου, συμμετέχοντας στην καμπάνια “Global Climate March” του διεθνούς περιβαλλοντικού οργανισμού 350.org και στο κάλεσμα του ιστότοπου Avaaz.

Η δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Νοεμβρίου στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας, με τους Ξανθιώτες να ενώνουν τη φωνή τους με εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο που την ίδια ημέρα διαδήλωσαν και διοργάνωσαν παρόμοιες δράσεις εν όψει της 21ης διάσκεψης του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή (COP21) η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Ο απώτερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα, που εκτός από περιβαλλοντικές, έχει ανθρωπιστικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις που αφορούν άμεσα στη ζωή και το μέλλον των γενιών που ακολουθούν, όπως τραγούδησαν και παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο οι μικροί Ξανθιώτες. Η φωνή τους ενώθηκε με την φωνή των παιδιών από τα Φίτζι, τη Τζαμάικα, τις σκανδιναβικές χώρες και άλλες περιοχές του πλανήτη που ήδη βιώνουν τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Φωνές που προσδοκούν ότι οι ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, θα καταλήξουν επιτέλους σε διεθνή συμφωνία περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας και την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της στο παγκόσμιο κλίμα.

Τα παιδιά παιδικών σταθμών διέδωσαν το μήνυμά τους μέσα από την έκθεση εικαστικών και κατασκευών που ετοίμασαν ειδικά για την εκδήλωση. Με την αρωγή των εκπαιδευτών τους, δημιούργησαν εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκεύασαν ανεμόμυλους και μακέτες πόλεων που καταστρέφονται από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, δίνοντας το στίγμα της κλιματικής αλλαγής με τρόπο καλλιτεχνικό. Οι εκπαιδευτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά, χόρεψαν με τη συνοδεία τραγουδιών για την κλιματική αλλαγή και έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια, ενώ τραγούδησαν και το οικολογικό τραγούδι «Μπες στο κλίμα», καταχειροκροτούμενοι από τους γονείς τους και το κοινό της Ξάνθης.

Στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τις σχετικές με το θέμα της εκδήλωσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων παιδικών σταθμών. Επίσης, φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη από την επίσκεψή του στα Φίτζι, ως μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στο νησιωτικό σύμπλεγμα του νότιου Ειρηνικού που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την κλιματική αλλαγή.

Δυο μεγάλα μπαλόνια, ένα λευκό και ένα γαλάζιο, μετέφεραν συμβολικά στη διάσκεψη του Παρισιού ένα πολύτιμο φορτίο: τα περιβαλλοντικά μηνύματα των παιδιών για τον πλανήτη, γραμμένα πάνω στις μικρές τους παλάμες, φτιαγμένες από ανακυκλωμένα χαρτιά και αποκόμματα παλιών εντύπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοσμίδης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους γονείς τα βιώματα και τις εικόνες από τη συνάντησή του με τους κατοίκους του μικρού νησιού Viwa στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι οποίοι καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ανεπτυγμένο κόσμο να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να τους προστατεύσουν από τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της, για τις οποίες οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνέπεσε με τη διοργάνωση του 2ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου με αφετηρία και κατάληξη την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *