Οι αγωγοί τής “Ελληνικός Χρυσός” κατεβάζουν κόκκινη λάσπη και την πετάνε μέσα στο Λάκκο (ρέμα) Καρατζά. Η λάσπη μεταφέρεται στα μεγαλύτερα ρέματα, με τελική κατάληξη τον Ασπρόλακκα που βάφεται και αυτός κόκκινος, μέχρι κάτω στον κάμπο.

Ο Ασπρόλακκας είναι το ποτάμι που κατεβαίνει από τις Σκουριές τον Κάκαβο με άφθονο και άριστης ποιότητας νερό και εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής Κάμπου-Κρυονερίου έξω από την Ιερισσό, όπου βρίσκονται οι υδρευτικές γεωτρήσεις της προ του Άθω περιοχής και του Στρατωνίου. Το βουνό όπου βρίσκονται οι Σκουριές, ο Κάκαβος, είναι ο μεγαλύτερος υδροφορέας της Χαλκιδικής και τα πλούσια νερά του θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν όλη τη Χαλκιδική που έχει οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας.

Από διαβεβαιώσεις για «προδιαγραφές», «περιβαλλοντικούς όρους» και «αυστηρούς ελέγχους» έχουμε μπουχτίσει. Υπάρχει μια σειρά από θεσμοθετημένους κρατικούς φορείς, η Επιθεώρηση Μεταλλείων, η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, η «Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων» του όρου δ1.32 της Κ.Υ.Α. 201745/2011, πού ρόλος τους είναι να κρατάνε τη δραστηριότητα της καναδικής πολυεθνικής μέσα στα πλαίσια των νόμων του κράτους και των όρων των αδειών και εγκρίσεων που έχει λάβει αυτή η «επένδυση». Όλοι απόντες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος. Η “Eldorado” έχει αφεθεί ελεύθερη να κατατρώει το βουνό όπως επιθυμεί και όπως τη βολεύει.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: Αν δεν τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ, Κάκαβος τέλος, νερά τέλος και ας συμβιβαστούμε με το νερό της βροχής που θα μαζεύει το φράγμα στο Γομάτι!

Φωτογραφίες και video εδώ.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *