Την ακόλουθη ερώτηση με θέμα “Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Π.Ε. Έβρου” υπέβαλαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής:

Αγανακτισμένοι είναι πλέον οι κάτοικοι της Π.Ε. Έβρου που κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφές από πλημμύρες που προκαλούνται εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης και μάλιστα σε μια περιοχή όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα γίνονται εντονότερα με το πέρας (σ.σ. sic) των χρόνων, ενώ την τελευταία δεκαετία παρατηρείται συχνότερη εμφάνισή τους.

Τούτη τη φορά, μια βροχή λίγων ωρών που σημειώθηκε στις 18.01.2016, ήταν αρκετή για να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Τα αποστραγγιστικά κανάλια που παραμένουν ακαθάριστα για πολλά χρόνια και εμποδίζουν την απορροή των τοπικών νερών και τα ρήγματα, που παρά τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτά, πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε πολλά αγροκτήματα, όπως της Κορνοφωλιάς, Πυθίου, Καστανιών, Διδυμοτείχου, Ισαακίου, Κομάρων κ.α.

Ευθύνες για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική προστασία και της Π.Ε. Έβρου έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, που με την αντιλαϊκή πολιτικής που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν, καταδικάζουν ολόκληρη την περιοχή να πνίγεται κάθε χρόνο στα λασπόνερα του Έβρου, του Αρδα, του Ερυθροπόταμου.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Έβρου και αυτή τη φορά θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα και από τα Ε.Σ.Π.Α. αφού και οι ευρωκοινωνικοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, Ο.Α.Ε.Ε., τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
  • Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
  • Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
  • Έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στην Π.Ε. Έβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *