Παραθέτουμε το πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη που άνοιξε την αυλαία του και θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Απριλίου με πληθώρα πολυποίκιλων εκδηλώσεων:

«Μουσική στο Μουσείο;»

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (10.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Η μουσική ιστορία, αν και αποτελεί μέρος της δημοσίας εκπαίδευσης, δεν διδάσκεται εκτενώς λόγω του φόρτου του σχολικού προγράμματος. Η συμβολή του μουσείου είναι επικουρική και συμπληρωματική, όμως με τρόπο βιωματικό για τους μαθητές. Επιπλέον, η Θράκη ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών έχει πλούσια μουσική παράδοση και σημαντικούς εκπροσώπους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν βιωματικές εμπειρίες και θεωρητικές γνώσεις για την ιστορία της μουσικής. Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλέφωνο 25410 25421. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο.

“Το φεστιβάλ πάει στο σχολείο”

Οι “Πιανίστες του Ιονίου” στα σχολεία της Π.Ε. Ξάνθης από 10 έως και 21 Απριλίου.

Οι “Πιανίστες του Ιονίου” είναι φοιτητές της κατεύθυνσης πιάνου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στα εργαστήρια και στις συναυλίες του φεστιβάλ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Λάμπη Βασιλειάδη. Εδώ και πέντε χρόνια ξεκίνησε το πρόγραμμα «Οι Πιανίστες του Ιονίου στα σχολεία» με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις όπου οι μαθητές θα έχουν μια πιο συχνή σχέση με τον χώρο της μουσικής και τη δυνατότητα να συνομιλούν με τους ανθρώπους της. Οι φοιτητές οργάνωσαν και υλοποίησαν προγράμματα όπως γνωριμία με τους μεγάλους συνθέτες της κλασικής μουσικής, μικρές συναυλίες στα σχολεία, εργαστήρια μουσικής σε συνεργασία με το μουσικό σχολείο και ωδεία της πόλης, master class, ραδιοφωνικά αφιερώματα στο “Ράδιο Ξάνθη”.

Συναυλία «Οι Πιανίστες του Ιονίου» Ι

Πέμπτη 14 Απριλίου (20.30) στο Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας.

Ρεσιτάλ πιάνου με τις Μαριάννα Ρηγανά, Μαρία Βέγκου, Άννα Κουλαΐδη και Άννα Αλβίζου. Το πρόγραμμα:

  • Μαριάννα Ρηγανά: Schubert – Impromptus n.2,n.3, d935, Rachmaninoff, moment musicaux n.4, op.16
  • Μαρία Βέγκου: Scriabin, Sonata n.5, op.53
  • Άννα Κουλαΐδη: Schubert, Sonata in a minor, d845: I. Moderato II. Andante poco moto III. Scherzo: Allegro vivace – Trio: Un poco piu lento IV. Rondo: Allegro vivace
  • Άννα Αλβίζου: Ravel, Sonatine: Ι. Modéré II. Mouvement de menuet III. Animé.

Συναυλία «Οι Πιανίστες του Ιονίου» ΙΙ

Παρασκευή 15 Απριλίου (20.30) στο Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας.

Ρεσιτάλ πιάνου με τους Ηλία Στασινό και Νίκο Λαβασά. Το πρόγραμμα:

  • Ηλίας Στασινός: Beethoven, Variations and fugue in E flat major, op 35 (Eroica variations)
  • Νίκος Λαβασάς: Prokofiev, Sonata n.7 in B flat major op.83 I. Allegro inquieto II. Andante caloroso III. Precipitato.

Παρουσίαση – συναυλία

Σάββατο 16 Απριλίου (20.30) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Μια παρουσίαση του έργου του φεστιβάλ στα δέκα χρόνια παρουσίας του στην Ξάνθη. Μικρή αναφορά της προσφοράς του στον χώρο της μουσικής στην πόλη.

21.00: Ρεσιτάλ πιάνου Λάμπη Βασιλειάδη. Ο πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές σε Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία και Αμερική. Έχει συνολικά έντεκα βραβεύσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς πιάνου.  Η πλούσια δισκογραφική του δραστηριότητα (17 CD) έχει επανειλημμένα σχολιαστεί από τον διεθνή τύπο (“Piano News”, “Fanfare Magazine”, B.B.C. Music Magazine, “Listener”). Έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες (Φιλαρμονική Πράγας, Thailand Symphony, Fairbnaks Philharmonic, Suk Chamber, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών-Θεσσαλονίκης), ενώ αριθμεί περί τις 600 ατομικές συναυλίες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ως πιανίστας μουσικής δωματίου εμφανίζεται συχνά με διάφορα σύνολα. Είναι τακτικός καθηγητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Μουσικών Ημερών στο Κίελο της Γερμανίας, ενώ από το 2006 συντονίζει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη.

Η περίπτωση της Κλάρας ή αλλιώς «Το δαιμονικό στοιχείο στον έρωτα»: Τρία έργα που συμβολίζουν την πορεία της “ειμαρμένης” (δαίω, δαίμων) στη σχέση όπου η Κλάρα -έντονα προσανατολισμένη προς την εικόνα του πατέρα- ελκύει τόσο τον Γιοχάνες όσο και τον Ροβέρτο χωρίς αυτοί να μπορούν να την πλησιάσουν. Στην κεραυνοβόλα έλξη ο Ροβέρτος παραιτείται από την αρραβωνιαστικιά του, ενώ ο Γιοχάνες χτίζει γέφυρες πάνω στις πιο δεξιοτεχνικές γραμμές για να πλησιάσει το θηλυκό στοιχείο που αρνείται να συμβιβαστεί, χαρακτηρίζοντας τις παραλλαγές σε ένα θέμα του Παγκανίνι δαιμονικό έργο. Τα έργα:

  • R. Schumann – Sonata Op 11 σε φα δίεση ελάσσονα, Introduzione – Allegro vivace / Aria / Scherzo / Allegro un poco maestoso
  • F. Liszt – Meyerbeer
  • Reminiscences de Robert le Diable – Το βαλς της κολάσεως
  • J. Brahms: Παραλλαγές σε ένα θέμα του Paganini Op. 35 – Βιβλία πρώτο και δεύτερο.

Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού

Τετάρτη 20 Απριλίου (20.30) στο Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας

Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με τη σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου και τον πιανίστα Ανδρέα Ξενόπουλο. Μια μουσική περιήγηση από την εποχή του J. S. Bach, ερμηνεύοντας άριες ορατορίου (Κατά Ματθαίον Πάθη και Πασχαλινή Καντάτα), στις ηρωίδες της όπερας των G. Rossini, G. Verdi, G. Puccini, A. Dvorak από τα πιο γνωστά έργα τους, όπως “Ο κουρέας της Σεβίλλης”, “Νόρμα”, “Τραβιάτα”, “Ρούσαλκα”, “Μποέμ”, “Τουραντό” και με τελικό προορισμό τον γερμανικό ρομαντισμό με λίντερ των Fr. Schubert και J. Strauss. Ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο διάρκειας περίπου τριακοσίων ετών, από την παλαιά φωνητική μουσική μέχρι τον ρομαντισμό.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *