Ολοκληρώθηκε η επισκευή και επανατοποθέτηση πλωτής εξέδρας αναπαραγωγής γλαρονιών στη λιμνοθάλασσα των αλυκών Νέας Κεσσάνης στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου έγινε επισκευή των φθορών στην πλατφόρμα και μεταφορά της μέσα στη λιμνοθάλασσα των αλυκών Νέας Κεσσάνης, ενώ την Πέμπτη 7 Απριλίου τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή υλικό ως φυσικό υπόστρωμα.

Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε την πολύτιμη βοήθεια του προσωπικού της «Riverland», Χέλεν Τρίκκη, Γιώργου Μουστόπουλου και Οδυσσέα Τσακαλίδη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά” σημειώνει ο φορέας, προσθέτοντας:

Η πλωτή πλατφόρμα-εξέδρα είχε κατασκευασθεί τον Απρίλιο του 2014 από τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και είχε τοποθετηθεί στη λιμνοθάλασσα των αλυκών Νέας Κεσσάνης με σκοπό να ενισχύσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής γλαρονιών. Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3×4 m, η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνεια της ήταν καλυμμένη με χαλίκι και άμμο ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά την πρώτη τοποθέτησή της είχε χρησιμοποιηθεί από ποταμογλάρονα (sternahirundo). Δυστυχώς, λόγω ισχυρών ανέμων, η πλατφόρμα είχε ξεβραστεί στην ακτή της λιμνοθάλασσας έχοντας υποστεί αρκετές φθορές.

Μετά την επανατοποθέτησή της ελπίζουμε στην επαναχρησιμοποίησή της από γλάρους και γλαρόνια για την ενίσχυση της αναπαραγωγής, καθώς οι φυσικές ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω των ανθρώπινών παρεμβάσεων“.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *