Την Πέμπτη 28 Απριλίου, κατά τη δέκατη διαδήλωση της Νάντης ενάντια στον νόμο εργασίας και στον κόσμο του, μία από τις συναδέλφους μας κακοποιήθηκε από την αστυνομία η οποία κινήθηκε επί τούτου επιθετικά ενάντια στο πανό που κρατούσε. Αστυνομικοί την έσυραν για περισσότερα από δέκα μέτρα και την κακοποίησαν όπως αποδεικνύεται από τα αιματώματα στο σώμα της, σημάδια σε σχήμα παλάμης και κλομπ. «Πουτάνα» την αποκαλεί ο αστυνομικός που την κρατάει στο έδαφος κοιτώντας την κατάματα. «Καργιόλα» της πετάει ένας άλλος.

Οι ματατζήδες χασκογελάνε μεταξύ τους: «Μα είναι ένα τσουλί! Αν και τα τσουλιά κατεβαίνουν, τώρα!…» Ένας διάλογος αποκαλυπτικός του σεξισμού της αστυνομίας που πιστεύει ότι όλα της επιτρέπονται. Αξίζει να σημειωθεί το περιρρέον αντριλίκι στους κόλπους της αστυνομίας, της οποίας τα όργανα δεν διστάζουν να ταπεινώσουν τις διαδηλώτριες. Θα μπορούσαν να της έχουν επιτεθεί για τη θέση της στην πομπή της πορείας ή για τις πεποιθήσεις της (όχι, δεν υπάρχει δικαιολογία για την αστυνομική βία απέναντι στο θεσμοθετημένο δικαίωμα της διαδήλωσης). Αλλά όχι, το μόνο της λάθος ήταν το ότι είναι γυναίκα! Υπενθυμίζουμε ότι οι σεξιστικές επιθέσεις είναι νομικά διωκόμενες, επομένως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι υποχρεωμένες να σέβονται αυτούς τους νόμους που παραβιάζουν ατιμωρητί; Διότι αυτό το παράδειγμα ανοιχτής επίδειξης ανδρισμού δεν είναι και το μόνο. Είναι πολλές οι πράξεις αστυνομικής βρωμιάς που βασίζονται σε μία υποτιθέμενη «γυναικεία κατωτερότητα»: σεξουαλική κακοποίηση υπό την κάλυψη ελέγχου, προσβολές που αφήνουν να διαφανεί μισογυνισμός, αγγίγματα…

Το λοιπόν, ναι, τα τσουλιά μπαίνουν στον αγώνα. Επειδή σήμερα, είναι η ώρα του αγώνα και δεν θα υπάρξει αγώνας χωρίς γυναίκες! Είτε ενάντια στην αστυνομία που συμβολίζει την πατριαρχική καταπίεση, είτε στις τάξεις ενός αγωνιστικού κινήματος το οποίο κατά καιρούς οικειοποιείται τέτοια καταπιεστικά μορφώματα, είτε στη δουλειά, στο δρόμο ή στα σπίτια μας, έχουμε τη θέση μας και σκοπεύουμε να την κρατήσουμε.

Αντιμέτωποι με τον θεσμοθετημένο σεξισμό, μπαίνουμε δυνατά, τα γκρεμίζουμε όλα!

(κείμενο της φεμινιστικής συλλογικότητας του πανεπιστημίου της Νάντης για τη σεξιστική επίθεση της αστυνομίας στη διαδήλωση της 28ης Απριλίου)

πηγή: Kollect

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *