Οχτώ χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κατακλύζουν από το 2012 με «πρωτοφανείς» ποσότητες όπλων και πυρομαχικών τη Μέση Ανατολή, τροφοδοτώντας τα πολεμικά μέτωπα στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση του Balkan Investigative Reporting Network και του Organized Crime and Corruption Reporting Project που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβακία, που έχουν αποκομίσει από το 2012 τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν μπορεί κανείς, βέβαια, να χαρακτηρίσει το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο παραγωγό όπλων. Μια βάση κάθε είδους λαθρεμπόριου είναι. Από ναρκωτικά και τσιγάρα μέχρι όπλα. Γι’ αυτό και η κλίκα που κάνει κουμάντο επέμεινε στην απόσχισή του από τη Σερβία. Από το Μαυροβούνιο απλά διακινούνται λαθραία όπλα που παράγονται σε διάφορες χώρες. Όχι μόνο σε χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ», όπως… όλως τυχαίως είναι όλες οι υπόλοιπες χώρες που αναφέρονται στην εν λόγω έκθεση, αλλά και στις ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης. Τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων χρησιμοποιούν αυτές τις χώρες για να περάσουν τα όπλα και για να «ξεπλύνουν» τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν. Άλλωστε, για να φτάσει ένα φορτίο όπλων από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή πρέπει να συνεργαστούν πολλοί. Οι βιομήχανοι που τα παράγουν, αυτοί που κάνουν τις στεριανές μεταφορές, οι εφοπλιστές που αναλαμβάνουν τη θαλάσσια μεταφορά, οι αεροπορικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τις μεταφορές από αέρος, οι τραπεζίτες που χρηματοδοτούν την επιχείρηση και ξεπλένουν τα τεράστια κέρδη και, φυσικά, οι κυβερνήσεις που κάνουν τα στραβά μάτια.

Οι εξαγωγές αυτές γίνονται εν γνώσει και με την έγκριση των κυβερνήσεων. Όπως επισημαίνει η προαναφερθείσα έκθεση, «οι άδειες για τις εξαγωγές όπλων, οι οποίες υποτίθεται ότι εγγυώνται τον τελικό προορισμό των εμπορευμάτων, χορηγούνται, παρόλο που υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι τα όπλα εκτρέπονται σε συριακές και άλλες ένοπλες ομάδες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θηριωδίες… Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν τη συστηματική εκτροπή όπλων σε ένοπλες ομάδες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι εξαγωγές είναι παράνομες με βάση την Α.Τ.Τ. (συμφωνία του Ο.Η.Ε. για το εμπόριο όπλων)». Τα παραπάνω ακούγονται τόσο ειρωνικά που μόνο να καγχάσεις μπορείς.

Δεκάδες αεροπλάνα μεταφέρουν τα φορτία των όπλων σε τέσσερις παραλήπτες: τη Σαουδική Αραβία, που αγοράζει τη μεγαλύτερη ποσότητα, την Ιορδανία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία. Οι τέσσερις αυτές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων στη Συρία και στην Υεμένη, οι οποίες «αγόραζαν λίγα ή καθόλου όπλα από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη πριν από το 2012» που άρχισε η κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή.

Τα όπλα διοχετεύονται στη Συρία από δύο μυστικά στρατιωτικά κέντρα, που αποκαλούνται Κέντρα Στρατιωτικών Επιχειρήσεων (MOCs), στην Ιορδανία και στην Τουρκία και από εκεί μεταφέρονται οδικώς στα σύνορα της Συρίας ή ρίχνονται από αεροσκάφη. Το ίδιο γίνεται από τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Και ενώ ο δρόμος για το λαθρεμπόριο όπλων παραμένει ανοιχτός, με την έγκριση φυσικά των ευρωπαίων και των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, οι χώρες που εμπλέκονται σ’ αυτό κλείνουν τα σύνορά τους και τους δρόμους διαφυγής των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής.

πηγή: Κόντρα

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *