Απότομη «προσγείωση» στην πραγματικότητα περιμένει 800.000 μισθωτούς και συνταξιούχους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έπειτα. Η παραδοσιακή «έκρηξη» της εποχικής θερινής απασχόλησης τελειώνει μαζί με τα «μπάνια του λαού», οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και Αύγουστο κορυφώνονται, ενώ πρέπει να «κλειδώσουν» οι περικοπές 300 εκατομμυρίων ευρώ στο μισθολογικό του δημοσίου σύμφωνα με όσα προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Έτσι σε ένα μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο ταυτόχρονο σοκ για:

● μια μεγάλη μερίδα των μισθωτών (τουλάχιστον 100.000) του ιδιωτικού τομέα που απασχολήθηκε περιστασιακά κατά τους θερινούς μήνες στον τομέα του τουρισμού και θα «βγει» ξανά στην ανεργία. Ενδεικτικά, πέρσι οι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ. εκτινάχθηκαν από τους 946.137 τον Αύγουστο του 2015 σταδιακά στο 1.047.661 τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Με άλλα λόγια, αυξήθηκαν κατά 101.524 μέσα μόλις πέντε μήνες. Ανάλογη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων αναμένεται να συμβεί και φέτος, μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου κατά την οποία σημειώθηκαν –όπως κάθε χρόνο- οι περισσότερες προσλήψεις από κάθε άλλη περίοδο του 8μηνου. Η μείωση της απασχόλησης αυτή θα προκαλέσει ανάλογη μείωση και στα τρέχοντα έσοδα του Ι.Κ.Α. από ασφαλιστικές εισφορές. Το σοκ που θα υποστούν τουλάχιστον 100.000 που αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους από τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο από τις ανατροπές που αναμένεται να προκληθούν στο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο–Οκτώβριο.

● για τουλάχιστον 490.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές να μειώνονται δραματικά από την παραπέρα εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 8.5.2016. Συγκεκριμένα: γύρω στους 200.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, θα δουν τις σε λιγότερο από 30 μέρες από σήμερα επικουρικές συντάξεις τους μειωμένες έως και 40%, δεδομένου ότι από 2 Σεπτεμβρίου ξεκινάνε οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που το άθροισμά τους με τις αντίστοιχες κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (σ.σ. οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου ξεκίνησαν πριν δύο μέρες). Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές μηνιαίες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου –Αυγούστου 2016, μιας και οι εν λόγω περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ από 1.6.2016. Ταυτόχρονα, ξεκινάνε οι αναδρομικές παρακρατήσεις στα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου (Μ.Τ.Π.Υ.) για το διάστημα Ιανουαρίου–Αυγούστου 2016, δεδομένου ότι εν λόγω περικοπές οι οποίες στερούν κατά μέσο όρο το 32% από τις εν λόγω παροχές (οι οποίες πρακτικά ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούλιο) έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2016. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο ξεκινάνε και οι αναδρομικές παρακρατήσεις στις ατομικές συντάξεις που ξεπερνάνε τα 2.000 ευρώ και τις πολλαπλές συντάξεις που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

● για 190.000 δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Μέχρι 31.9.2016 η κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα προκειμένου να μην παγώσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τις προαγωγές στους εργαζομένους στο δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κλπ) από 1.1.2017 με στόχο την εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ το 2017-2018. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση επιδομάτων όλων των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία με στόχο την ευθυγράμμισή τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να κάνει ένα πλάνο προσλήψεων για το 2017 με βάση τον κανόνα μία πρόσληψη – πέντε αποχωρήσεις.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *