Δεύτερη (αμέσως μετά τις Η.Π.Α.) σε δαπάνες για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (Ν.Α.Τ.Ο.) σε σχέση με το Α.Ε.Π. της έρχεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του Ν.Α.Τ.Ο. Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τα επίμαχα στοιχεία που αφορούν στο 2015, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των αυξημένων πολεμικών δραστηριοτήτων του Ν.Α.Τ.Ο. Την ίδια ώρα οι «ισχυροί» -που αποτελούν και τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αποδίδουν ποσά υποπολλαπλάσια συγκριτικά με το Α.Ε.Π. Τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία αν και αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης, ξοδεύει ακριβώς τα μισά. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και η Γαλλία, ενώ… έτη φωτός μακρυά παραμένει η γειτονική Τουρκία, η οποία το τελευταίο διάστημα εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων φλερτάρει με τη Μόσχα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του αμυντικού της δόγματος, ακόμα και εκτός του Ν.Α.Τ.Ο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις Η.Π.Α. που δαπανούν 3,6% του Α.Ε.Π. για το Ν.Α.Τ.Ο., η Ελλάδα αποδίδει ένα 2,38% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,21%. Η Γερμανία το 2015 απέδωσε μόλις 1,19%, η Ιταλία 1,1% και η Τουρκία 1,56%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν φυσικά σε πολύ διαφορετικά μεγέθη σε απόλυτους αριθμούς, γεγονός που δεν αναιρεί πως η Ελλάδα το 2015, μια ακόμη χρονιά με τη χώρα σε κρίση, κατέβαλε υψηλότατο μερίδιο και σε κάθε περίπτωση ανώτερο από αυτό άλλων ισχυρότερων χωρών για τη συμμετοχή της στο Ν.Α.Τ.Ο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα υπολογίζεται πως κατέβαλε περί το ένα δισ. ευρώ ως συμμετοχή στις δαπάνες του οργανισμού, την ώρα που η Γερμανία κατέβαλε 40 δισ., η Γαλλία 44 δισ. και η Μεγάλη Βρετανία 60 δισ. Η σύγκριση μεγεθών, οικονομιών και κυρίως συγκυρίας είναι προφανής.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματικοί του Ν.Α.Τ.Ο. εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα στοιχεία, αφού σύμφωνα με το C.N.N. οι κατευθυντήριες της συμμαχίας είναι να δαπανάται από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του Α.Ε.Π. Το 2015, μόλις πέντε χώρες (Η.Π.Α., Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία) έπιασαν αυτό τον στόχο, με όλες τις υπόλοιπες να μένουν πολύ πίσω. «Ξοδεύουμε περισσότερα και τα διαχειριζόμαστε καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ενώ προειδοποίησε για να υποστηρίξει την υψηλότερη συμμετοχή των κρατών: «Ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ό,τι υπήρξε πριν από κάποια χρόνια».

πηγή: tribune

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *