Στις 8 Αυγούστου οι ηγεσίες των πιο γνωστών αριστερών πολιτικών σχηματισμών στη χώρα -του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Β.Σ.Κ.) και του A.B.V.- συμφώνησαν να βγουν στις προεδρικές εκλογές με κοινή υποψηφιότητα, να προβάλουν δηλαδή τον μέχρι πρόσφατα διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Ρούμεν Ράντεφ.

Η υποψηφιότητα του Ράντεφ θεωρείται ιδέα της ηγέτιδας του Β.Σ.Κ. Κορνέλια Νίνοβα και ο ίδιος έγινε αποδεκτός από την ηγεσία του A.B.V., επειδή ενσαρκώνει τις ιδέες του για εξουδετέρωση της γραμμής «επιθετικής πολιτικής» απέναντι στη Ρωσία. Προσπάθειες διακοπής αυτής της γραμμής στην κυβέρνησή του κάνει τώρα τελευταία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Κατά τη συζήτησή της πριν δύο εβδομάδες, η υποψηφιότητα του πτεράρχου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του Β.Σ.Κ. και του A.B.V. με το αριστερό «Κίνημα 21», που έλαβε μέρος στις συνομιλίες. Το πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ηγέτιδα του κινήματος Τατιάνα Ντόντσεβα εγκατέλειψε τις συνομιλίες, ισχυριζόμενη ότι η υποψηφιότητα του Ράντεφ επιβλήθηκε από λόμπι όπλων. Δεν επιδοκιμάστηκε η υποψηφιότητά του και από μέρος του ίδιου του Β.Σ.Κ., το οποίο τη θεώρησε επιβεβλημένη με δύναμη από τη νέα κομματική ηγεσία.

Δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, οι προθέσεις για κοινή αριστερή υποψηφιότητα είναι ήδη χίμαιρα. Η ηγεσία των σοσιαλιστών απέρριψε τη συμφωνία συνασπισμού για τις προεδρικές εκλογές που πρότεινε το A.B.V., επειδή ο σχηματισμός επέμεινε για ισότητα με το Β.Σ.Κ. που, με γνώμονα το εκλογικό του σώμα, δεν είναι δυνατή. Απαράδεκτο για το Β.Σ.Κ. ήταν επίσης το αίτημα ο υποψήφιος αντιπρόεδρος να προβληθεί από το A.B.V. Από το Β.Σ.Κ. δηλώνουν ότι «έχουν πλέον τελειώσει με το A.B.V.», ενώ από το A.B.V. ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές με δική τους υποψηφιότητα.

Στον δεξιό πολιτικό χώρο υπάρχουν παρόμοια προβλήματα στις παραμονές της προεκλογικής εκστρατείας. Τα κόμματα από το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ επίσης δεν μπορούν να καταλήξουν σε συναίνεση για κοινό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού στο μπλοκ το πρόβλημα δεν είναι μόνο διακομματικό, αλλά και εσωκομματικό. Μέχρι πρόσφατα συζητούταν κοινή υποψηφιότητα του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ με το κυβερνών κόμμα G.E.R.B., αλλά τώρα τελευταία δεν ακούγεται τίποτε καινούργιο. Σ’ αυτή τη φάση το κυβερνών κόμμα σιωπά και παραμένει πιστό στην υπόσχεσή του να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τον Σεπτέμβριο.

Σιωπά και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Σύμφωνα με πολλούς, με την αποφασιστική συμβολή αυτού του κινήματος εξελέγησαν όλοι οι μέχρι τώρα πρόεδροι της Βουλγαρίας και αυτό μάλλον δεν θα αρνηθεί τον γνωστό του ρόλο «ισορροπιστή» στην εσωτερική πολιτική. Αυτόν τον ρόλο του παίζει το κίνημα συνήθως στην τελευταία φάση των προεδρικών εκλογών, όταν χρειάζεται να δώσει προτίμηση σε μία από τις υποψηφιότητες. Το εάν και πώς θα μπορούσε να τον παίξει και πάλι, είναι νωρίς ακόμη να το πούμε.

πηγή: B.N.R. (μετάφραση: Σβέτλα Τοντόροβα)

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *