Αυξημένες κατά 6% εμφανίζονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, την ίδια στιγμή που σημαντικές κατηγορίες μειώθηκαν, όπως οι εξαγωγές καυσίμων (24,1%), πρώτων υλών (14,5%), είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα (25,7%) και το σύνολο των εξαγωγών κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012 και εντεύθεν.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.Ε.Μ.) επί των προσωρινών στοιχείων της ΕλΣτατ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, για τα εκατό πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και τις εκατό κορυφαίες αγορές.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις επιμέρους κατηγορίες -αν και δεν προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις- ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά, που αναρριχήθηκαν στις θέσεις της κατάταξης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο ίδιο πλαίσιο, ως νέες είσοδοι στη λίστα των εκατό κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας καταγράφονται -ανάμεσα σε άλλα- το σκληρό σιτάρι και τα μανταρίνια.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Π.Σ.Ε. και του Κ.Ε.Ε.Μ. επί των στοιχείων της ΕλΣτατ, η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το εξάμηνο να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση, ενώ στην πέμπτη διατηρείται η Βουλγαρία. Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο δύο θέσεων (από την όγδοη θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Η.Π.Α. (από έκτη), ο Λίβανος (από δωδέκατη), η Ρουμανία (από ενδέκατη) και η Ισπανία (από ένατη).

Στη λίστα με τις εκατό πρώτες χώρες εμφανίζονται πλέον (σε σχέση με το 2015) και οι Κουρασάο (68η θέση), Βενεζουέλα (77η θέση), Κολομβία (83η), Μαυριτανία (91η), Φιλιππίνες (93η), Λουξεμβούργο (95η) και Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (96η).

πηγή: Ύπαιθρος

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *