Μέλη της Ένωσης Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και τις Επιστήμες (Eğitim-SEN) «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη» έχουν απομακρυνθεί οριστικά από τις θέσεις τους στα δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Όπως έγραψε –μεταξύ των ελάχιστων μέσων που το έκαναν- και το indexanthi.gr (εδώ και εδώ), 2.218 επιστήμονες από την Τουρκία υπέγραψαν τον περασμένο Ιανουάριο ψήφισμα με τίτλο “Εμείς δεν θα είμαστε μέρος αυτού του εγκλήματος“.

Από τότε οι υπογράφοντες («Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη») υπέστησαν έντονες πιέσεις και διώξεις. Εκατοντάδες από αυτούς αντιμετώπισαν ποινικές και πειθαρχικές έρευνες, προφυλακίσεις, φυλακίσεις, ή βίαιες απειλές. Αρκετοί ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, η κυβέρνηση και οι πανεπιστημιακές διοικήσεις συνέχισαν να έχουν στο στόχαστρο τους «Ακαδημαϊκούς για την ειρήνη» με πρόσχημα την κάθαρση των δημόσιων υπηρεσιών από πρόσωπα που συνδέονται με τον Fethullah Gülen. Η πιο πρόσφατη μαζική εκκαθάριση ήρθε αργά το βράδυ της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου, μέσω ενός διατάγματος του υπουργικού συμβουλίου το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Περισσότεροι από 41 υπογράφοντες το ψήφισμα για την ειρήνη θεωρήθηκαν «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» και απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους, μαζί με περισσότερους από 40.000 δημοσίους υπαλλήλους ακόμη. Πολλοί δε από τους υπογράφοντες εξετάζονται επί μήνες σε διοικητικές έρευνες για την υπογραφή του ψηφίσματος ειρήνης, χωρίς να έχει υπάρξει πόρισμα.

Η απόλυση των υπογραφόντων εν μία νυκτί, μαζί με το τετελεσμένο γεγονός της έκδοσης διατάγματος έκτακτης ανάγκης, είναι μια σοβαρή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σε δίκαιη δίκη και νόμιμη διαδικασία. Έχοντας απολυθεί σύμφωνα με τους όρους της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν θα είναι σε θέση να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης ούτε να εργαστούν στον δημόσιο τομέα για το υπόλοιπο της ζωή τους. Ακόμη, θα τους αφαιρεθούν τα διαβατήριά τους.

Αυτή η τελευταία απόπειρα να καθαιρέσουν τους “Ακαδημαϊκούς για την ειρήνη” συνδέοντάς τους με πραξικοπηματίες, είναι εξωφρενική και απαράδεκτη. Η κυβέρνηση της Τουρκίας εκμεταλλεύεται τους κανόνες του κράτους έκτακτης ανάγκης με σκοπό να πατάξει όλες τις επικριτικές φωνές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ουδεμία σχέση έχουν με την οργάνωση Γκιουλέν ή την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Ήδη ευρωπαϊκές οργανώσεις και φορείς ζητούν να επανέλθουν οι διωκόμενοι άμεσα στις θέσεις τους και να αποκατασταθούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματά τους.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *