Πάνω που αποφάσισε να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο ο δήμος Ξάνθης, έστω και με τα κονδύλια του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, δεν απέφυγε τελικά την γκάφα.

Ο λόγος για την προσπάθεια να λειτουργήσει φέτος για πρώτη χρονιά πιλοτικά το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου για τα παιδιά των δικαιούχων άλλων δράσεων του Τ.Ε.Β.Α., όπως π.χ. η διανομή τροφίμων κλπ., η οποία πάντως φαίνεται να ναυαγεί πριν καν ξεκινήσει…

Για το «ναυάγιο», τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, ευθύνεται σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο η έλλειψη ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου, αφού κατά την περίοδο των εγγραφών που διήρκεσε από τις 14 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν τελικά μόνο δύο αιτήσεις… Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως: «Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει παράταση στις εγγραφές και να προσεγγίσουμε πλέον τόσο τα σχολεία όσο και κυρίως τους δικαιούχους του Τ.Ε.Β.Α. για να ενημερωθούν και να στελεχώσουν το φροντιστήριο, ώστε να μπορέσουμε μετά να δούμε τι καθηγητές χρειαζόμαστε και πόσα από τα 60.000€ που έχουμε προϋπολογίσει θα χρειαστούμε».

Ουσιαστικά ο δήμος Ξάνθης δεν μπόρεσε να βρει παιδιά που να χρειάζονται δωρεάν φροντιστήριο, όμως από την άλλη δεν αποτάθηκε στους χώρους που υπάρχουν οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή στα σχολεία, αλλά ειδικότερα στους ωφελούμενους των προγραμμάτων του Τ.Ε.Β.Α. στους οποίους ουσιαστικά απευθύνεται το κοινωνικό φροντιστήριο.

Την ίδια ώρα στη Ξάνθη ήδη λειτουργούν δύο κοινωνικά φροντιστήρια, τόσο από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης όσο και από το κοινωνικό στέκι “Kardelen”, στα οποία κυριολεκτικά γίνεται… χαμός! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Θ» ο Μίλτος Τόσκας, μέλος στο κοινωνικό στέκι “Kardelen”: «Η ανάγκη, ειδικά μεταξύ των παιδιών της μειονότητας, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πέρυσι είχαμε εκατό παιδιά και φέτος ογδόντα με 22-23 καθηγητές. Αν ο δήμος δεν μπορεί να βρει παιδιά, ας ρωτήσει εμάς που έχουμε και λίστα αναμονής δεκαπέντε ατόμων, για να μπορέσει να απορροφήσει τα παιδιά αυτά…»

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς με το… «στανιό» δουλειά δεν γίνεται και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά το πώς στον δήμο Ξάνθης δεν κατάφεραν να βρουν παιδιά για το κοινωνικό τους φροντιστήριο την ώρα που η κοινωνία βογκά. Ίσως γιατί βρίσκει τελικά μόνο όποιος ψάχνει…

Κ. Παπαδόπουλος: «Δεν υπήρξε ανταπόκριση»

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Ήταν απελπιστικά μικρή η ανταπόκριση που υπήρξε παρόλο που κοινοποιήσαμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα το δήμου τη δημιουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου. Προσωπικά ενημέρωσα και τον διευθυντή του γυμνασίου της Σταυρούπολης αλλά και πάλι δεν είδαμε κάποιο ενδιαφέρον, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει ρόλο και η απόσταση, αφού τα παιδιά θα έπρεπε να κατέβουν στην Ξάνθη για τα μαθήματά τους. Είναι η πρώτη πιλοτική χρονιά αλλά και πάλι οι δύο μόνο αιτήσεις που είχαμε είναι πάρα πολύ λίγες. Η προθεσμία εγγραφών των μαθητών ήταν από τις 14 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία παράταση ώστε να προλάβουμε να ενημερώσουμε κι άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους, τόσο στα σχολεία της Ξάνθης και των άλλων δήμων όσο και στην επόμενη διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του Τ.Ε.Β..Α, που είναι να γίνει στις 10 Οκτωβρίου. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι είναι πλέον κάπως αργά μέσα στη σεζόν, όμως προσπαθούμε να στήσουμε φέτος τη δομή ώστε να έχουμε τη σχετική εμπειρία για την επόμενη χρονιά. Οπότε και θα προσπαθήσουμε ν’ αποκεντρώσουμε το κοινωνικό φροντιστήριο και στους άλλους δήμους του νομού ώστε να μην χρειάζεται τα παιδιά να έρχονται στην Ξάνθη γι’ αυτό. Αν και όπως μου λένε οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ήδη πολλά παιδιά κατεβαίνουν από τα χωριά στην Ξάνθη για το φροντιστήριό τους. Συνολικά πάντως στο νομό μας οι δικαιούχοι του Τ.Ε.Β.Α. και στους τέσσερις δήμους είναι περίπου 7.000 άτομα».

Μ. Τόσκας: «Αν δεν βρίσκουν παιδιά να τους δώσουμε… εμείς!»

Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας τόνισε: «Το θέμα της κάλυψης με φροντιστήρια των μαθητών είναι αυτή τη στιγμή τεράστιο. Απλά να σας πω ότι στο κοινωνικό στέκι “Kardelen” έχουμε ογδόντα μαθητές κι αυτό γιατί οι 22-23 καθηγητές που συμμετέχουν εθελοντικά, μας επιτρέπουν να δεχθούμε μόνο αυτό τον αριθμό μαθητών για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων. Ουσιαστικά δηλαδή όχι απλά είμαστε πλήρεις αλλά έχουμε και λίστα αναμονής δεκαπέντε μαθητών… Αν λοιπόν στον δήμο δεν ξέρουν πού να βρούνε παιδιά για το κοινωνικό τους φροντιστήριο, ας ρωτήσουν εμάς για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν αν γίνεται έστω αυτά τα παιδιά…».

Όσον αφορά στο πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, ο κ. Τόσκας εξήγησε ότι: «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν τρία χρόνια όταν έπεσε σαν ιδέα σε μία από τις συνελεύσεις που κάναμε στο κοινωνικό μας στέκι. Αρχικά ξεκινήσαμε με έξι-επτά καθηγητές και περίπου δέκα μαθητές, αφού ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την Ξάνθη κι ο κόσμος ήταν εύλογα επιφυλακτικός. Πέρυσι όμως η επιφυλακτικότητα υποχώρησε μπροστά στην ανάγκη και τελικά είχαμε εκατό μαθητές συνολικά. Τα μαθήματα γίνονται σε δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και αυτό που σίγουρα πρέπει να τονιστεί είναι πως η ανάγκη είναι μεγάλη, ειδικά μεταξύ των παιδιών της μειονότητας. Γι’ αυτό και οι λίστες αναμονής υπάρχουν και είναι μεγάλες. Μπορεί τα μαθήματα να είναι δωρεάν, αλλά η προσπάθεια που γίνεται είναι πραγματικά σοβαρή κι έτσι από στόμα σε στόμα έχει διαδοθεί».

πηγή: Θράκη

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *