Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης καταδικάζει την έκφραση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων εκ μέρους συλλόγων γονέων οι οποίοι αντιτίθεται στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία της χώρας μας.

Αντιθέτως, θα θέλαμε να επικροτήσουμε τη συμμετοχή των γονέων μέσω των ομοσπονδιών, των ενώσεων και των συλλόγων τους στο πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε τους προηγούμενους μήνες υπέρ των προσφύγων και μεταναστών και τη συνεισφορά τους στην ανακούφιση των αναγκών τους. Δηλώνουμε, συνάμα, πως οι εκπαιδευτικοί της χώρας καθώς και η Δ.Ο.Ε. έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, μην αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, την υλοποίηση με κρατική ευθύνη όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων και χωρίς την εμπλοκή εθελοντών εργαζομένων των Μ.Κ.Ο.

Η εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων στην εκπαίδευση χρειάζεται να είναι πυξίδα της εκπαιδευτικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης, καθώς και η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού στην εκπαίδευση σε ένα Σχολείο για Όλους, ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως φύλου, νοητικής ή σωματικής ικανότητας, εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, χρώματος και πολιτιστικής ταυτότητας.

Απαιτούμε:

  • Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα της χώρας και των κάτω των τεσσάρων ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις
  • Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία
  • Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού
  • Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες
  • Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *