Κλιμακώνοντας την καταστολή, ο κυβερνήτης της βόρειας Ντακότα απαγόρευσε την τροφοδοσία τής κατασκήνωσης στο Standing Rock με νερό και φαγητό, καθώς επίσης και με κάθε οικοδομικό υλικό. Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται αποκλεισμένοι δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να φύγουν.

Είναι μια πρώτη προσπάθεια των αρχών να διώξουν τούς προστάτες του νερού και τους αλληλέγγυους πριν από την προγραμματισμένη βίαιη καταστολή τους, ήδη όμως υπάρχει και μια «υπόγεια» κίνηση αλλοίωσης τού κινήματος «από τα μέσα» που οι αυτόχθονες Σιού χαρακτηρίζουν σαν «ύποπτη». Σύμφωνα με καταγγελίες τους, υπάρχουν ομάδες νεαρών λευκών που έφεραν στην κατασκήνωση αλκοόλ και ναρκωτικά και κινούνται σαν να πρόκειται για κάποιο φεστιβάλ, δεν συμμετέχουν στις δράσεις του κινήματος και δεν σέβονται τις παραδόσεις, τα έθιμα και τον τρόπο αγώνα των ινδιάνων.

Από την αρχή οι ιδρυτές του κινήματος απαγόρευσαν το αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες στην κατασκήνωση και ζήτησαν από τους συμπαραστάτες και συναγωνιστές να σεβαστούν τον ιερό σκοπό για τον οποίο βρίσκονται εκεί. Από ό,τι φαίνεται τις τελευταίες μέρες, μετά την παγκόσμια δημοσιότητα πού έχει λάβει ό αγώνας του Standing Rock και την ανικανότητα των αρχών να κάμψουν την αντίσταση, χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να αλλοιώσουν το παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης πού ξεχειλίζει από τη βόρεια Ντακότα. Ένα μήνυμα σεβασμού για τη γη, το νερό και τον πλανήτη, έναν πλανήτη πού πρέπει επιτέλους έστω για μια στιγμή να σταθούμε ακίνητοι και να τον δούμε με τα μάτια της ψυχής των ινδιάνων.

Εν τω μεταξύ, μετά τον σοβαρό τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών και την αποκάλυψη ότι εκτός από τη Sophia Wilansky άλλες δύο γυναίκες πάσχουν από φρικτούς πόνους στα μάτια και κινδυνεύουν να χάσουν τουλάχιστον το ένα από αυτά εξαιτίας των δακρυγόνων πού ρίχθηκαν σε ευθεία βολή, το κίνημα “NoDapl” προχώρησε σε μήνυση κατά των αρχών, της αστυνομίας και κατά παντός υπευθύνου για απόπειρα δολοφονίας άοπλων διαδηλωτών.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *