Όπως γράψαμε (εδώ), το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που κηρύσσει το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία ως ποινικό έγκλημα. Και η Ένωση Κομμουνιστών Βουλγαρίας (U.C.B.) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ενώ ευρωβουλευτές του Κ.Κ.Ε. έθεσαν το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο.

Μετά από τρεις ώρες συζήτησης, ο νόμος υιοθετήθηκε με 104 ψήφους υπέρ και 46 κατά. Οι βουλευτές από το G.E.R.B., το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, το Ρεφορμιστικό Μπλοκ, το Πατριωτικό Μέτωπο και το Βουλγαρικό Δημοκρατικό Κέντρο, ψήφισαν υπέρ. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το A.B.C., ορισμένα μέλη από το Πατριωτικό Μέτωπο και το κόμμα Ataka καταψήφισαν τον νόμο.

Οι διατάξεις του νόμου καλύπτουν τα συνθήματα, τις εικόνες, τις επιγραφές και ανάλογα αντικείμενα, που αναφέρονται στην κομμουνιστική ιδεολογία και απαιτούν να αφαιρεθούν και να απαγορευτούν σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, εάν κάποιο αντικείμενο είναι αδύνατο να αφαιρεθεί, είναι υποχρεωτικό να τοποθετηθεί πάνω σ’ αυτό μια επιγραφή που θα γνωστοποιεί ότι «το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της περιόδου 09.09.1944 – 11.10.1989 και οι δράσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, έχουν κηρυχθεί ως ποινικό έγκλημα από νόμο που ψηφίστηκε από την 38η Εθνική Συνέλευση».

Ο νόμος απαιτεί επίσης ότι στα σχολεία και στα πανεπιστήμια υποχρεωτικά μαθήματα θα διδάσκουν τα λεγόμενα “εγκλήματα” κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής σοσιαλιστικής εποχής.

Σε ό,τι αφορά στις διατάξεις του νόμου, η Ένωση Κομμουνιστών Βουλγαρίας (U.C.B.) κυκλοφόρησε ανακοίνωση με τίτλο «Ο φασισμός στη Βουλγαρία ξαναγύρισε». Ο ηγέτης της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Κομμουνιστών Βουλγαρίας Pavel Ivanov, κάλεσε τον αντικαπιταλιστικό λαό της Βουλγαρίας, της Ευρώπης και του κόσμου, να εκφράσει τη διαμαρτυρία του ενάντια στο νόμο. O Ivanov τόνισε ότι πρόκειται να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις και τις αξίες του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στη συνέλευση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας έθεσαν το θέμα σε ό,τι αφορά στον αντικομμουνιστικό νόμο στη Βουλγαρία. Οι ευρωβουλευτές του Κ.Κ.Ε. υποστήριξαν ότι ο πρόσφατος νόμος της βουλγαρικής βουλής είναι «μέρος της ευρωενωσιακής αντικομμουνιστικής καμπάνιας και ότι αυτή πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση». Οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. έθεσαν και τα εξής ερωτήματα στο ευρωκοινοβούλιο:

  • Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στον νέο αντικομμουνιστικό νόμο στη Βουλγαρία;
  • Επιβεβαιώνει η επιτροπή το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κατευθύνσεις για την καθιέρωση αντικομμουνιστικών νόμων καθώς μια σειρά κρατών-μελών της Ε.Ε. προωθούν ανάλογα απαράδεκτα διωκτικά μέτρα ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα και στη δράση των κομμουνιστών;

Η διαδικασία της “αποκομμουνιστοποίησης” στη Βουλγαρία κέρδισε έδαφος από το 2000, όπως και στα άλλα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία. Τα σύμβολα της σοσιαλιστικής εποχής και του κομμουνισμού έχουν ήδη περιοριστεί στη χώρα πριν από τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου. Ωστόσο, ο νέος νόμος εξέλιξε τους περιορισμούς σε σοβαρές προτάσεις νόμου, παρόμοιες με τις πρακτικές της ουκρανικής κυβέρνησης.

πηγή: I.C.P.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *