Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του Ο.Ο.Σ.Α. εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα στον κλάδο της Έρευνας και Ανάπτυξης, παρά την οριακή άνοδο των δαπανών ως ποσοστό του Α.Ε.Π. (0,96% το 2015 έναντι 0,67% το 2008).

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του οργανισμού, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα είναι απομονωμένο σε μεγάλο βαθμό από τον παραγωγικό τομέα, ενώ τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, ότι η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και ότι οι συνθήκες για καινοτομία απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα στερείται κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε έρευνα και ανάπτυξη και ότι οι ελληνικές εταιρείες, σε γενικές γραμμές, δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης συναντάται η Κορέα που δαπανά το 3,74% του Α.Ε.Π. της στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ ακολουθούν οι Η.Π.Α. με δαπάνες της τάξης του 2,17%. Ο μέσος όρος των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. κυμαίνεται στο 1,76% του Α.Ε.Π.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *