Εν μέσω διαδηλώσεων, η γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε τη συνταγματική αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία οι κρατικές δαπάνες θα παγώσουν για τα επόμενα είκοσι χρόνια! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει ποιοι θα είναι αυτοί που θα δεχτούν τα μεγαλύτερα πλήγματα από αυτή την απόφαση. Οι φτωχότεροι, φυσικά, που θα δουν τις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες να πετσοκόβονται, προκειμένου οι κρατικές δαπάνες να αυξάνονται μόνο σύμφωνα με τον επίσημο πληθωρισμό.

Η λιτότητα εικοσαετίας ήταν επόμενο να προκαλέσει την οργή των Βραζιλιάνων που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπραζίλια και του Σάο Πάολο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Είναι γεγονός ότι η Βραζιλία περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της (σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του “Economist”, είναι η χειρότερη από την εποχή του 1930). Είναι επόμενο, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση του πρώην αντιπροέδρου (και πάλαι ποτέ κυβερνητικού εταίρου της «αριστερής» Ρούσεφ που αποκαθηλώθηκε πλέον) Μισέλ Τεμέρ, να πάρει δραστικά μέτρα για να χειριστεί την κατάσταση προς όφελος των κεφαλαιοκρατών που είναι αυτοί που κάνουν πραγματικά κουμάντο στη χώρα.

Άλλη μία σοσιαλδημοκρατική φούσκα (αυτή του Λούλα και μετέπειτα της πρώην αντάρτισσας Ρούσεφ) κατέληξε σε ένα συντηρητικό φιάσκο με τα σπασμένα να τα πληρώνει ξανά ο λαός. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε φαινόμενα έκρηξης της λαϊκής δυσαρέσκειας που κανένας δε μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει πόσο θα βαθύνει.

πηγή: Κόντρα

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *