Ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 481,9 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης έχει φτάσει από τις αρχές του 2015 στην Ελλάδα, από το συνολικό ποσό του 1,059 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί έως το 2020.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει τα εξής: Για το προσφυγικό η χώρα δικαιούται 509 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015 έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσο το ποσό των εθνικών προγραμμάτων (509 εκατομμύρια ευρώ) όσο και το ποσό της έκτακτης βοήθειας (352 εκατομμύρια ευρώ), διατίθενται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Τ.Ε.Α.). Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές αρχές (συνολικά 178 εκατομμύρια έχουν ήδη εγκριθεί σε υπουργεία, αστυνομία, ακτοφυλακή, υπηρεσία πρώτης υποδοχής), καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και Μ.Κ.Ο. (συνολικά 175 εκατομμύρια έχουν ήδη εγκριθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.α.). Εξ αυτών (509 + 352 εκατομμύρια ευρώ) έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων για μία λίστα από συγκεκριμένες δράσεις περίπου 296 εκατομμυρίων ευρώ. Εξάλλου, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 περίπου 198 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη έντεκα ευρωπαϊκές Μ.Κ.Ο. Από αυτό το ποσό έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατομμύρια ευρώ για μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις (βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων, κατασκευή νέων καταυλισμών πριν από τον χειμώνα, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες με κουπόνια, πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους).

Σημειώνεται, πως οι εταίροι της Ε.Ε. διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είναι η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Ι.Ο.Μ.), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη δέκα ευρωπαϊκές Μ.Κ.Ο. (International Rescue Committee, Danish Refugee Council, Medecins du Monde, OXFAM, Save the Children, Arbeiter-Samariter-Bund, Norwegian Refugee Council, Mercy Corps, CARE Germany, Terre des Hommes).

Τέλος, όσον αφορά στα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από τις αρχές του 2015 απευθείας προς τις ελληνικές αρχές και χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Τ.Ε.Α.), τη μερίδα του λέοντος έχει το υπουργείο Άμυνας με συνολικά 89 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *