Ο Isidro Baldenegro Lopez, ο πενηντάχρονος βραβευμένος οικολόγος ακτιβιστής που αγωνίστηκε εναντίον της αποψίλωσης των δασών στο Μεξικό από τις εταιρείες και το 2005 ήταν αποδέκτης του Χρυσού Βραβείου Περιβάλλοντος για τη Βόρεια Αμερική, βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι ενός συγγενή του στην Τσιουάουα.

Μάρτυρες ισχυρίζονται ότι οι ύποπτοι δολοφονίας συνδέονται με γνωστούς δολοφόνους και άλλων ιθαγενών περιβαλλοντικών ακτιβιστών στην περιοχή. Ο Baldenegro θα θαφτεί στο Coloradas de la Virgen, τη γη που ανήκει στην μητρική κοινότητά του Tarahumara την οποία ο ίδιος και η οικογένειά του υπερασπίστηκε για δεκαετίες.

Τον Μάρτιο του 2003 συνελήφθη και κρατήθηκε για δεκαπέντε μήνες για τη διοργάνωση διαδηλώσεων εναντίον της παράνομης υλοτομίας στα όρη Sierra Madre. Δύο δεκαετίες πριν, ο πατέρας του πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μπροστά του από την ίδια μαφία, οδηγώντας μετά σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στις εταιρείες υλοτομίας. Από τη δεκαετία του ’70, ευρωπαϊκά κράτη, οι Η.Π.Α. και ό Καναδάς λυμαίνονται τα πλούσια δάση του Μεξικού για ξυλεία και χαρτί, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει χάσει μέχρι τώρα περισσότερο από τα μισά, κάτι που έχει οδηγήσει και στα πρόθυρα εξαφάνισης της σπάνιας ενδημικής πεταλούδας «Μονάρχης». Τα όρη της Σιέρα Μάδρε, από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στον κόσμο και με τα τέσσερα Γκραν Κάνυον (το καθένα μεγαλύτερο από αυτό των Η.Π.Α.) έχουν γίνει πεδίο ανταγωνισμού για τις εταιρείες υλοτομίας και τους παράνομους υλοτόμους λόγω την σπάνιας ποικιλίας και ανθεκτικότητας ξύλου που παρέχουν στον «δυτικό κόσμο».

Η ιστορία του Baldenegro απηχεί εκείνες των αμέτρητων άλλων ιθαγενών περιβαλλοντικών ακτιβιστών σε όλη τη Λατινική Αμερική που έχουν σκοτωθεί για την υπεράσπιση των δασών τους, όπως η Berta Caceres και και ο Walter Mendez Barrios.

Ενώ ο θάνατος τής Caceres προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή, λίγες ημέρες αργότερα δολοφονήθηκε στη Γουατεμάλα ο Βarrios, ένας ακόμα οικολόγος ακτιβιστής. Ήταν ο ηγέτης του Συλλόγου Κοινοτήτων Δρυμού του Πετέν, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τα εδάφη των αυτοχθόνων από την αποψίλωση των δασών πού προκαλούν οι ξένες εταιρείες.

Η Λατινική Αμερική είχε το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών περιβαλλοντικών ακτιβιστών το 2015 σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Το κράτος, οι εταιρείες, διεφθαρμένοι και πληρωμένοι αξιωματούχοι και ιδιοκτήτες γης, απομυζούν και τους τελευταίους φυσικούς πόρους αυτής τής ηπείρου.

Ο Baldenegro είχε αναγνωριστεί επίσημα για το έργο του για την υπεράσπιση της πατρίδας του στο Μεξικό, ήταν ευρέως γνωστός σαν υπερασπιστής και ήρωας των δικαιωμάτων των ιθαγενών της γης σε όλο τον κόσμο. Έστρεψε την προσοχή του κόσμου στα όμορφα, οικολογικά κρίσιμα παλαιά δάση της Sierra Madre, καθώς και την επιβίωση της κοινότητας των Tarahumara.

πηγή: global witness

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *