Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, συμμετοχή στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, κινηματογραφικό αφιέρωμα στους αδελφούς Ταβιάνι, γνωριμία με τα αρχεία της Ξάνθης, τρεις παρουσιάσεις-διαλέξεις με ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και λαογραφικά θέματα, “Προβολές της Πέμπτης” και τη βιβλιοπαρουσίαση του μήνα, περιλαμβάνει ο Φεβρουάριος στη Φ.Ε.Ξ. ως εξής:

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη

Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Φεβρουαρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύουν το κοινό στον κόσμο του μικρού μήκους με τις βραβευμένες ταινίες του 38ου Φεστιβάλ.

Αποκριές – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Στο πλαίσιο των αποκριών, η Φ.Ε.Ξ. οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και πολλές εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους, εργαστήρια κατασκευής μάσκας, παραμύθια παραστάσεις καραγκιόζη κ.α. Αναλυτικά στο www.fex.org.gr, στο πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Δήμου Ξάνθης.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 7, 14- 21 και 28 Φεβρουαρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Αφιέρωμα στους αδελφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Οι αδελφοί Ταβιάνι (1931 και 1929) είναι Ιταλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, αδέλφια που εργάζονται πάντα μαζί. Γεννήθηκαν στο Σαν Μινιάτο της Τοσκάνης. Σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Πίζα, μουσικολογία και ιστορία της τέχνης ο Πάολο και νομική ο Βιτόριο, αλλά στράφηκαν γρήγορα στον κινηματογράφο. Κάθε ταινία τους μοιάζει σαν ένα κεφάλαιο ενός μεγάλου βιβλίου, που συγγράφουν οι ίδιοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων. Συνδύασαν με επιτυχία την τέχνη του κινηματογράφου με την παγκόσμια γραμματεία και ιδιαίτερα με την ιταλική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Θεωρούνται οι τελευταίοι μεγάλοι auteurs του άλλοτε κραταιού ιταλικού κινηματογράφου Έχουν τιμηθεί για την προσφορά τους στις τέχνες, στα γράμματα και στον πολιτισμό. Ακόμη, κάθε Τρίτη στις 17.00 από τη συχνότητα του Ράδιο Ξάνθη (93,5) “ακούγονται” οι ταινίες του αφιερώματος.

Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… τις  πόλεις

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου (12.00) στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Βενιζέλου): Γνωριμία με τα Γ.Α.Κ. – επίσκεψη και ξενάγηση στα αρχεία. Τα Γ.Α.Κ. – αρχεία Ξάνθης είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κύριος σκοπός της οποίας είναι η εποπτεία, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού. Η δράση των Γ.Α.Κ. Ξάνθης έχει ως βασικούς αλλά και ισοδύναμους στόχους, τη διάσωση αρχειακού υλικού ιστορικής, πολιτισμικής και διαπολιτισμικής σημασίας, καθώς και τη διάθεσή του στην τοπική κοινότητα από την οποία τροφοδοτείται, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή.

Ανάγνωση -για πρώτη φορά παγκοσμίως- μοναδικού κειμένου της γλώσσης των Θρακών του 5ου π.χ. αιώνα, χαραγμένου επάνω σε πλάκα χρυσού δακτυλιδιού

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Με τον καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Χ. Σπυρίδη.

Η πόλη Μαρέα-Φιλοξενίτης στη λίμνη της Μαρεώτιδας (Αλεξάνδρεια) και οι έρευνες του Δ.Π.Θ.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Με τον καθηγητή Τ.Α.Μ./Δ.Π.Θ. Νικόλαο Λιανό.

Τα λαογραφικά έθιμα του Φλεβάρη και της αποκριάς

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Με την υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας Δ.Π.Θ. Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου.

Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο

Τις Πέμπτες 2, 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Τα Σάββατα του Φεβρουαρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Η Λέσχη Ανάγνωσης της Φ.Ε.Ξ., το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική. Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς, προβολές και αφιερώματα. Φεβρουάριος: Αφιέρωμα στον συγγραφέα Tennessee Williams. Καλεσμένη του μήνα (Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 20.00) η Λεύκη Σαραντινού με το βιβλίο «Χαμσίν – Ο άνεμος της ανατολής», εκδόσεις Historical Quest, 2014.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *