Ένα στα τέσσερα παιδιά στη Γάζα εξακολουθεί να χρειάζεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσει τις τραυματικές μνήμες της βίας που σημειώθηκε στη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα το 2014, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euro-Med Monitor).

Η έκθεση με τίτλο “Γάζα: 100.000 ώρες απομόνωσης“, ρίχνει φως στις καταστροφικές συνέπειες του δεκαετούς αποκλεισμού και των πολέμων του Ισραήλ στην Γάζα. «Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη μακρά ιστορία της απομόνωσης της Γάζας, με μια άνευ προηγουμένου διάρκεια και βαρβαρότητα από το 2006, οι συνέπειες του αποκλεισμού εξακολουθούν να επιδεινώνονται με αφάνταστους τρόπους. Η διεθνής κοινότητα στηρίζει αυτή την απομόνωση με τη σιωπή της και τη λήθη», δήλωσε ο πρόεδρος του Euro-Med Monitor Ramy Abdu.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 65% των κατοίκων της Γάζας υποφέρει από τη φτώχεια, το 72% βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια και το 80% εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια, ενώ η ανεργία στη λωρίδα έχει φτάσει το άνευ προηγουμένου 43% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016. «Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα συνεχίζουν να αγωνίζονται με τα αυξανόμενα ποσοστά της φτώχειας, της ανεργίας και της επιτιστικής ανασφάλειας και με τη μείωση της ποιότητας των βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των παροχών της ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε ο Abdu.

Η διάβαση Shalom Kerem, γνωστή ως Καρέμ Αμπού Σάλεμ στους Παλαιστινίους, η πύλη μέσω της οποίας μεταφέρονται οι εισαγωγές και εξαγωγές της Γάζας, παρέμεινε κλειστή για το 36% των ημερών το 2016. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2016 ακυρώθηκαν σκόπιμα 1.900 από τις 3.700 άδειες διέλευσης από το Ερέζ για τους Παλαιστίνιους επιχειρηματίες. «Είναι πιο δύσκολο από ποτέ να ξεκινήσεις μια επιχείρηση ή να αναπτύξεις μια παλιά» δήλωσε το Euro-Med Monitor, σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί του Ισραήλ στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Γάζας, καθώς και στην μετακίνηση των εμπόρων, συνεχίζουν να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ύφεση.

Η αλιεία και η γεωργία είναι δύο άλλοι τομείς που επηρεάζονται σημαντικά από τον αποκλεισμό. Ο αριθμός των αλιέων στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2016 μειώθηκε από περίπου 10.000 σε 4.000, με σχεδόν το 95% από αυτούς να εξαρτώνται τώρα από τη διεθνή βοήθεια.

«Τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά και ανθρωπιστικά» δήλωσε ο Maha Hussaini, διευθυντής του Euro-Med Monitor στα παλαιστινιακά εδάφη. «Σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών που ζητούν θεραπεία στη Δυτική Όχθη, στο Ισραήλ ή στο εξωτερικό, συστηματικά και αυθαίρετα δεν τους χορηγούνται άδειες για να φύγουν από τη Γάζα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2016 εγκρίθηκαν λιγότερο από το 50% των αιτήσεων εξόδου από το Ερέζ για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, με ποσοστό έγκρισης το 44% των αιτημάτων των ασθενών κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016.

Οι τρεις ισραηλινοί πόλεμοι που έπληξαν τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των δέκα ετών αποκλεισμού, επιδείνωσαν περαιτέρω την ολέθρια κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός. Το Euro-Med Monitor υπολογίζει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Παλαιστινίων στη Γάζα εξακολουθεί να χρειάζεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσει τις τραυματικές μνήμες της βίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014. Και μέχρι στιγμής, λιγότερο από το ήμισυ των διεθνών κεφαλαίων που δεσμεύτηκαν για την ανασυγκρότηση της Γάζας έχουν εκταμιευθεί, με μόνο 2.167 (19,7%) σπίτια να έχουν ξαναχτιστεί, από ένα σύνολο 11.000 σπιτιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Με έναν πληθυσμό που εδώ και τόσο καιρό υποβάλλεται σε έντονο πόνο, η Γάζα δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ καιρό ακόμα σε αυτό το χείλος της κατάρρευσης», προειδοποίησε ο Hussaini.

Ο Haidar Eid, Παλαιστίνιος καθηγητής και ηγετικό στέλεχος του B.D.S. (Κίνημα για Μποϊκοτάζ – Κυρώσεις – Αποπενδύσεις), υποστήριξε ότι η πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και κατατάσσεται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προσθέτοντας: «Πολλοί πιστεύουν ότι η πολιορκία άρχισε το 2007, αλλά όλα ξεκίνησαν μετά την επιλογή του λαού στις εκλογές του Γενάρη 2006. Έντεκα χρόνια και τρεις πολέμους αργότερα, δεν ακόμη δεν φαίνεται καμία λογοδοσία στον ορίζοντα».

Ο Jamal Khoudary, Παλαιστίνιος βουλευτής και πρόεδρος της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στην Πολιορκία, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι εναντίον της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ, αλλά συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό της πολιορκίας δεν έχουν ληφθεί ακόμη. «Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει τοποθετήσει την οποιαδήποτε ουσιαστική δράση για τις ισραηλινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πόσω μάλλον για τον εντεκάχρονο αποκλεισμό της Γάζας, στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων της» δήλωσε ο Abdu, προσθέτοντας: «Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump και πολλά Ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν το Ισραήλ χτίζοντας τοίχους για να ελέγχουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, η ιστορία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι το ανθρώπινο πνεύμα δεν μπορεί να εμποδιστεί».

Κλείνοντας την αναφορά, το Euro-Med Monitor καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ μέχρι αυτό να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχωρίσει μεταξύ της συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ», υπογράμμισε το Euro-Med. Ο M.P. Khoudary συμφώνησε, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή πολιορκία πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της κατοχής. «Η οικοδόμηση εποικισμών, η καταπάτηση της γης και το τείχος διαχωρισμού, είναι άλλες όψεις της στρατιωτικής κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *