Την αντίθεσή της στις διώξεις φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και στο διάταγμα απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων στις Η.Π.Α. καταγγέλλει με δύο ανακοινώσεις της η Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης.

Καταδίκη διώξεων φοιτητών Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης καταγγέλλει απερίφραστα τις διώξεις κατά των εννιά φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Οι διώξεις αυτές θεωρούμε πως αποτελούν απάντηση στη συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση των φοιτητών στη μάχη που δίνουν για τη διασφάλιση των κατάλληλων όρων σπουδών τους.

Ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι σε μια υπόθεση η οποία δεν αφορά μόνο τα εσωτερικά ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά φαίνεται πως αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αυταρχισμού και εξάπλωσης ακροδεξιών ιδεών. Είναι χαρακτηριστικό πως για την υπόθεση της υποτιθέμενης “φοιτητικής ασυδοσίας και παραβατικότητας” αριστερών σχημάτων, κατά τον καταγγέλλοντα καθηγητή, κατατέθηκε ερώτημα στη βουλή από βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Τα πανεπιστήμια αποτελούν χώρους δημοκρατίας, αντίστασης και ιδεολογικό- πολιτικών ζυμώσεων προωθητικών για την κοινωνία. Δεν είναι χώροι στείρας αναπαραγωγής γνώσης και πολύ περισσότερο χώροι όπου εμφιλοχωρούν ο φασισμός, ο ρατσισμός, φαινόμενα που το φοιτητικό κίνημα πολέμησε διαχρονικά, δίνοντας ακόμη και το ίδιο του το αίμα.

Ζητούμε την άμεση παύση των μηνύσεων και της δικαστικής δίωξης των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Διάταγμα απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων στις Η.Π.Α.

Η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των Η.Π.Α. αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη για τη δημοκρατία και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, ο νέος πρόεδρος κατέθεσε τα πρώτα δείγματα γραφής του που σφραγίστηκαν από την έκδοση διατάγματος με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις Η.Π.Α. Σύρων προσφύγων αλλά και πολιτών από άλλες έξι χώρες της Ασίας και της Αφρικής, κατά βάση μουσουλμανικών.

Πέραν αυτού, η εμμονή του να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό (και μάλιστα με έξοδα των Μεξικανών) δείχνουν πως ο λαός της Αμερικής αλλά και ολόκληρος ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με μια εξουσία η οποία επενδύει στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, το σεξισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικιστικό απομονωτισμό και τη μηδενική αλληλεγγύη.

Η πολιτική του Τραμπ έρχεται να δώσει τραγική συνέχεια στην επιλογή των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, επιλογές που υιοθετούνται κάτω από το κράτος μιας ακροδεξιάς ρητορικής που εντείνεται και στην Ευρώπη. Μια ρητορική που γίνεται εύκολα κατανοητή, καθώς ενοχοποιεί τους “κακούς” μετανάστες, πρόσφυγες, μουσουλμάνους, τους διαφορετικούς άλλους, που φταίνε για τα κάθε είδους δεινά, μετατρέποντάς τους σε αποδιοπομπαίους τράγους όλων των κοινωνικο-οικονομικών αδιεξόδων που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός και το αναγκαίο του παρακολούθημα ο νεοφασισμός. Σαφέστατη πολιτισμική, ρατσιστική εξήγηση!

Σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά του προέδρου Trump. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν ενάντια στην επιστροφή σε μεσαιωνικές πολιτικές πρακτικές που πλήττουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταλύουν κάθε έννοια δικαιοσύνης και κατεδαφίζουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε διεθνιστικό καθήκον να παίρνουμε θέση και να στεκόμαστε απέναντι στην πυροδότηση και ενδυνάμωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και να έχουμε ξεχωριστή έγνοια για σχολεία ανοιχτά για όλους, για μια εκπαίδευση χωρίς κατηγοριοποιήσεις, ομαδοποιήσεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς και εθνικές προκαταλήψεις. Ιδιαίτερα τώρα που μισάνθρωπες φωνές διεισδύουν και στα σχολεία μας, εμποδίζοντας τα προσφυγόπουλα να φοιτήσουν μαζί με τα υπόλοιπα ελληνόπουλα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το θρίαμβο της βαρβαρότητας. Νοιαζόμαστε για σχολεία ανοιχτά στην ανθρωπιά. Νοιαζόμαστε για σχολεία κλειστά στη βία, στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία!

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *