Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Ο φασισμός τσακίζεται στο δρόμο” αναφέρει κείμενο της Ε.Σ.Ε. Ιωαννίνων για τα γεγονότα της 21 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί αυτούσιο: “Στις 21 Φλεβάρη, ημέρα «απελευθέρωσης» των Ιωαννίνων, αντιφασίστριες-ες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της κατάθεσης στεφανιών στο κέντρο της πόλης, στο οποίο παρευρίσκονταν τοπικοί άρχοντες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο νεοναζί βουλευτής της Χ.Α. Χρήστος Παππάς. Η “μεικτή” αυτή παρουσία τους, αποτυπώνει με τον σαφέστερο τρόπο το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας που χτίζουν. Ένα ιδεολόγημα που δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ενάντια στους εκμεταλλευόμενους. Η δυναμική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, εξέφρασε την οργή όσων δεν ανέχονται την παρουσία φασιστών, όσων δεν υποτάσσονται στη επίφαση της εθνικής απελευθέρωσης, όσων βιώνουν τις συνέπειες του καπιταλισμού. Είναι ξεκάθαρο πως ο φόβος της εξουσίας απέναντι σε τέτοιες δράσεις είναι έκδηλος και μπορεί μόνο να απαντήσει με βία, όπως και συνέβη. Δεκάδες αστυνομικοί, αρκετοί εκ των οποίων με πολιτική περιβολή, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με αποτέλεσμα την προσαγωγή έξι ατόμων. Οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από δύο ώρες! Τέτοια ήταν η αγωνία των μπάτσων, τόσο βαθιά τους επηρεάζει ο φόβος των αγωνιστών, που δεν του έβγαλαν τις χειροπέδες ούτε και όταν βρίσκονταν στο φορείο. Έχει κι αυτή η πόλη τους δικούς της Γκοτζαμάνηδες, με στολή ή χωρίς. Αυτοί γιόρτασαν χτες τα “ελευθέρια”, αυτοί τα υπερασπίστηκαν με πτυσσόμενα γκλόμπς. Τον τελευταίο καιρό η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βοηθά στην επαναφορά των φασιστών στο προσκήνιο. Η κοινή παρουσία των συριζαίων με τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο, οι “επιτροπές γονέων” στο Ωραιόκαστρο και η αστυνομοκρατία στη Καβάλα το αποδεικνύουν. Η ανά τόπους όξυνση της καταστολής με προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμούς ως απάντηση σε κάθε κίνηση αντίστασης σε συνδυασμό με την επιτηδευμένη προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε., διαμορφώνει το νέο, “αριστερό” τοπίο επιβολής φτώχειας που συνοδεύεται πάντα από κλιμάκωση της αστυνομικής βίας. Αν όμως νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα ανακόψουν το κοινωνικό κίνημα, τις κατακτήσεις και τους αγώνες του, κάτι έχουν καταλάβει λάθος. Είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε. Γιατί θα καταλάβουν τι θα πει να κλείνεις τον δρόμο σε αντιφασίστες, να προστατεύεις τα ναζιστικά καθάρματα και να φυλάς τους εκμεταλλευτές. Θα το καταλάβουν κι από την καλή κι από την ανάποδη! ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ“.
 • Αφίσα της Κλαδικής Εμπορίου-Υπηρεσιών της Ε.Σ.Ε. Αθήνας για την κυριακάτικη αργία γράφει: “Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλόκαρε το σχέδιο για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ούτε 52 ούτε 8+2. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!“.
 • Άλλη μία παράσταση διαμαρτυρίας για τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους της ιδιωτικής κλινικής «Νέο Αθήναιον» πραγματοποιήθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από πρώην εργαζόμενους της κλινικής, τη “Ενεργοί άνεργοι” και την διακλαδική της Ε.Σ.Ε. Αθήνας τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη. Κατά τη διάρκεια συνάντησης των εργαζομένων με την διοίκηση του ταμείου, ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αρχικά ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί, αλλά ύστερα από πίεση των εργαζόμενων και αλληλέγγυων είχε μια σειρά επαφών τόσο με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ταμείου όσο και με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων. Η επόμενη συνάντηση με τους εργαζόμενους στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίστηκε για τις 3 Μαρτίου.
 • Νωρίτερα, σε ενημέρωση από την παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα στην εν λόγω ιδιωτική κλινική, η επιτροπή πρώην εργαζομένων – εργαζόμενες της κλινικής «Νέο Αθήναιον» ανέφερε τα εξής: “Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και στην συνέχεια έγινε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείο. Στην συνάντηση ήταν μέλη της επιτροπής των πρώην εργαζόμενων στην κλινική «Νέο Αθήναιον», εκπρόσωπος των ενεργών άνεργων και ο συνεργάτης του υπουργείο Εργασίας κ. Παπαθεοδωρόπουλος. Στη συνάντηση θέσαμε τα αιτήματά μας όσον αφορά στην πληρωμή των δεδουλευμένων μας, να δοθούν οι απολύσεις από την εταιρεία ώστε να μπορέσουμε οι εργαζόμενοι να μπούμε στο ταμείο ανεργίας και το ζήτημα των ενσήμων. Για το ζήτημα των απολύσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, αρνούμενος ουσιαστικά να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα. Με τη στάση του αυτή άφησε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να στρέφονται στην προσωπική λύση μέσω δικηγόρων και σε «συνεργασία» με τους δικηγόρους της εταιρίας . Όσον αφορά στα ένσημα, θα καλυφθούν από την πληρωμή των ασφαλιστικών ταμείων. Όσον αφορά ,τα δεδουλευμένα, δεν θέλησε να δώσει λύση και να πιέσει την κλινική, πέταγε το μπαλάκι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Εν τούτοις, δεσμεύτηκε και έκλεισε συνάντηση με τον με τον αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Γεωργακόπουλο τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου με στόχο να βρεθεί οριστική λύση. Εμείς γνωρίζουμε ότι η λύση στο πρόβλημά μας απαιτεί πολιτική απόφαση από το υπουργείο και δεν είναι τεχνικό ζήτημα και ζήτημα συναντήσεων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας. Σε αυτό τον αγώνα θέλουμε να καλέσουμε να μας συμπαρασταθούν σωματεία, συλλογικότητες και οι εργαζόμενοι“.
 • Κάλεσμα συμπαράστασης για την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο H΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας στο κτίριο προκατ αίθουσα 1 της πρώην σχολής Ευελπίδων απευθύνει η συλλογικότητα Ενεργοί Άνεργοι, για τη δίωξη με εισαγγελική παραγγελία τριών αγωνιστών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων των εισιτηρίων το 2011. Στο σχετικό κάλεσμα η συλλογικότητα “Ενεργοί άνεργοι” αναφέρει: “Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές. Καμία δίωξη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους και συναγωνιστές Γιάννη Καράμπελα, Δημήτρη Οικονομίδη, Πέτρο Δένδη και Ελπίδα Αλεβίζου, που διώκονται για τη δράση τους στις κινητοποιήσεις απέναντι στις αυξήσεις των εισιτηρίων το 2011. Ο αγώνας αυτός ήταν δίκαιος και παραμένει επίκαιρος. Να αθωωθούν οι τέσσερις αγωνιστές. Η τρομοκρατία στο μαζικό κίνημα και τους αγωνιστές του δεν θα μας σταματήσει“.
 • Παρέμβαση ενάντια στο εργασιακό κάτεργο των “Public” πραγματοποιήθηκε από την αναρχική ομάδα “Cumulonimbus” στην Κέρκυρα, με μοίρασμα του κειμένου του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής. Στην ενημέρωση από την παρέμβαση η ομάδα αναφέρει: “Με αφορμή τις δεκάδες απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων “Public”, γνωστή επιχείρηση-εργασιακό κάτεργο, μοιράσαμε το κείμενο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στους εργαζόμενους του τοπικού καταστήματος, ενώ γράψαμε και συνθήματα στην πρόσοψή του. Ούτε Κυριακή ούτε “μαύρη Παρασκευή”, στα εργασιακά κάτεργα να ανθίσει ο αγώνας“.
 • Στις 13 Μαρτίου δικάζεται η καθαρίστρια Βάσω Γκόβα μετά από μήνυση αστυνομικού των Υ.Μ.Ε.Τ. ο οποίος είναι ήδη υπόδικος για σοβαρό τραυματισμό δύο καθαριστριών, της Ευαγγελίας Αλεξάκη και της Βάσω Γκόβα, στις 10 Ιουλίου 2014 κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας των απολυμένων καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών. Σαν να μην έφτανε η βία που ασκήθηκε στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, ο αστυνομικός των Υ.Μ.Ε.Τ. Τσοκαναρίδης, αντιστρέφοντας τα γεγονότα και διαψεύδοντας δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για αντίσταση κατά της αρχής και εξύβριση και προχώρησε στη σύλληψη της απολυμένης καθαρίστριας που διεκδικούσε πίσω τη δουλειά και τη ζωή της. Η δίκη αυτή από τη μια αποκαλύπτει το απύθμενο θράσος ενός αστυνομικού, παράλληλα αποτελεί πρόκληση για όλο το εργατικό κίνημα. Είναι πρόκληση, γιατί επιδιώκει μέσα από τα εξόφθαλμα ψεύδη του αστυνομικού να τιμωρήσει στο πρόσωπο της συναδέλφισσας συνολικά τον ηρωικό αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Να αθωωθεί η συναδέλφισσα Βάσω Γκόβα και να πάψει κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών. Να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο αστυνομικός των Υ.Μ.Ε.Τ. που τραυμάτισε τις Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα. Κάτω τα χέρια από τους εργατικούς αγώνες. Υπενθυμίζεται ότι η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας συμμετέχει στην πρωτοβουλία.
 • Σε μοτοπορεία την Πέμπτη 2 και την Πέμπτη 9 Μάρτη και συζήτηση για τα εργατικά ατυχήματα καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.
 • Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Σκοτ», οι οποίοι από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται και πάλι σε κινητοποιήσεις. Οι νέες κινητοποιήσεις -περίπου έναν χρόνο μετά τις τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις στην επιχείρηση- γίνονται με αφορμή την απόφαση της εργοδοσίας να θέσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας .Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο εργαζομένων στη «Σκοτ» αναφέρει πως η εργοδοσία επέβαλε μονομερώς στους εργαζόμενους το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (τρεις ημέρες εργασία τον μήνα!) ενώ συνεχίζει να οφείλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους από τον Δεκέμβριο του 2016.Επίσης, το σωματείο κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας αυτή την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, με στόχο να οριστεί άμεσα εργατική διαφορά για την επίλυση αυτού του σοβαρού θέματος. Ως τότε οι εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, βρίσκονται συγκεντρωμένοι καθημερινά έξω από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 2 Μάρτη, ενώ την Παρασκευή 24 Φλεβάρη πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.
 • Εν τω μεταξύ, η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό με ανακοίνωσή της εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της επιχείρησης «Σκοτ» και καλούσε στην συγκέντρωση την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έξω από το υπουργείο Εργασίας .Η ανακοίνωση ανέφερε επακριβώς: “Η πρωτοβουλία για τον συντονισμό σωματείων στηρίζει τον συνεχή αγώνα των εργαζόμενων της εταιρείας “Σκοτ” ενάντια στην εργοδοσία, που με κάθε τρόπο θέλει να αυξήσει τα υπερκέρδη της σε βάρος της δουλειάς και της ίδιας της ζωής των υπαλλήλων της. Η “Σκοτ” είναι μια επιχείρηση που ανήκει στη χημική βιομηχανία και που στο όνομα της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο, καταπατάει και καταργεί εδώ και χρόνια τα δικαιώματα των εργαζόμενών της στο μέγιστο βαθμό. Εδώ και πέντε χρόνια η εργοδοσία προχωράει σε βάρβαρες μειώσεις μισθών, ιδρύει «ενώσεις προσώπων» με πρωτοβουλία των διευθυντικών στελεχών της για να τσακίσει το σωματείο, δεν τηρεί μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, επιβάλλει τις «εθελοντικές» παραιτήσεις και την εκ περιτροπής εργασία, την ίδια στιγμή που αυξάνεται η εργασία «εργολαβικών» υπαλλήλων. Το αποκορύφωμα αυτής της εργασιακής βαρβαρότητας είναι η εκ περιτροπής εργασία των τριών ημερών τον μήνα (!)που επέβαλε η διοίκηση από τον Δεκέμβρη! Αυτό το γεγονός οδήγησε τις/τους εργαζόμενες/ους σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοσία. Γροθιά στο στομάχι είναι η ανακοίνωση των εργαζόμενων της εταιρείας “Σκοτ” για το υπουργείο Εργασίας, την κυβέρνηση και τα «συνδικάτα» που έχουν ευθύνη για το ΚΑΤΕΡΓΟ στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι στον βαθύ βιομηχανικό «ιδιωτικό» τομέα. Ξεκαθαρίζουν ότι θα παραμείνουν έξω από το εργοστάσιο κατασκηνωμένοι μέρα και νύχτα, διαμαρτυρόμενοι, ώστε να μην πραγματοποιηθούν από την εργοδοσία όσα ετοιμάζει γι’ αυτούς, αλλά χωρίς αυτούς. Η αλληλεγγύη και ο αγώνας και μεταξύ όλων των εργαζόμενων είναι μονόδρομος!“.
 • Όταν χτυπούν έναν από εμάς θέλουν να μας χτυπήσουν όλους…“. Αυτό ανέφερε ανακοίνωσή-κάλεσμα της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά-Ταχυδρόμηση, η οποία καλούσε σε συγκέντρωση στις 22 Φλεβάρη στην Επιθεώρηση Εργασίας, σχετικά με την απόλυση εργαζόμενου και συνδικαλιστή από την εργοδοσία της ACS Ζωγράφου. Ο εργαζόμενος δούλευε από το 2006 στην εταιρία ACS στο ίδιο κατάστημα, σωστός σε όλα τα εργασιακά του καθήκοντα ,αλλά είχε και «αρνητικά». Όλα αυτά τα δέκα χρόνια συμμετείχε σε κάθε απεργία και ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση… Η ανακοίνωση της Α.Π.Ε.Τ.Τ. εν κατακλείδι ανέφερε: “Καταγγέλλουμε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ απόλυση του συναδέλφου και διατρανώνουμε σε αυτούς που πήραν την απόφασή για την απόλυση του πως δεν θα τους περάσει όπως και τότε το 2009. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία“.
 • Εργατικό ατύχημα –για εμάς μία ακόμα απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας– σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε τυπογραφείο στην Μεταμόρφωση. Όπως καταγγέλεται, 55χρονος εργάτης έπεσε θύμα της εντατικοποίησης και της εγκληματικής εργοδοτικής αδιαφορίας για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Το χέρι του εργαζομένου πιάστηκε μέχρι τον καρπό σε παλιά μηχανή που δεν θα έπρεπε να λειτουργεί.
 • Απολύσεις τριών εργαζομένων στην «HFQ Κανάκης» στο υποκατάστημα της Μαγούλας την Παρασκευή 17 Φλεβάρη. Η εργοδοσία με το πρόσχημα των «περικοπών» απέλυσε τους τρείς εργαζόμενους προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία των συναδέλφων τους.
 • Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, ενάντια στην εκχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης σταθμών και χώρων.
 • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 και την Παρασκευή 24 Φλεβάρη οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ «Καρυπίδης». Αγωνίζονται για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, αλλά και για να ληφθούν μέτρα προστασίας των ιδίων και των οικογενειών τους. Επίσης οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» πραγματοποίησαν και στη Βέροια συγκέντρωση και πορεία, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.
 • Σε πέντε μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη η αστική δικαιοσύνη συνδικαλιστή, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο σε ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Ο εργαζόμενος-συνδικαλιστής (συνταξιούχος σήμερα) δικάστηκε μετά από μήνυση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν τον Οκτώβρη του 2011 ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της τότε κυβέρνησης και τις χιλιάδες απολύσεις που είχε προαναγγείλει.
 • 48ωρη απεργία –την τρίτη κατά σειρά– πραγματοποίησαν την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Φλεβάρη οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Ε.Μ.Π. μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ISS». Απαιτούν: να μην γίνει καμία μείωση μισθού, να επανέλθουν οι κομμένες τριετίες και τα επιδόματα, να γίνουν προσλήψεις νέων εργαζομένων για την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, να εφαρμοστεί πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τέλος, μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
 • Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Βόλου πραγματοποίησαν στις 24 Φλεβάρη οι καθαρίστριες της Μαγνησίας. Παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να σταματήσουν οι ατομικές συμβάσεις, να φύγουν οι εργολάβοι από τις δημόσιες υπηρεσίες, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα κ.α.
 • 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο έκαναν οι έκτακτοι του υπουργείου Πολιτισμού στις 23 Φλεβάρη. Διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές όλων σχεδόν των εκτάκτων εργαζομένων στους φορείς και τις υπηρεσίες του υπουργείου, καθυστερήσεις ακόμα και πολλών μηνών οι οποίες συνεχίζονται ακόμα, χωρίς κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.
 • Αυτό είναι… συνδικαλιστικό κίνημα. Γιόρτασε την τσικνοπέμπτη και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους πολιτικούς που συμμετείχαν. Ο λόγος για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, που έκρινε σκόπιμο να ευχαριστήσει τους χορηγούς που προσέφεραν κάποια αγαθά για να γιορτάσουν την τσικνοπέμπτη, αλλά και τους πολιτικούς που δώσανε το παρόν.
 • Σε τρεις απολύσεις εργαζομένων προέβη ο επιχειρηματίας που διαχειρίζεται την ανακύκλωση στον δήμο Λαμίας. Την ανάκληση των απολύσεων διεκδικούν οι εργαζόμενοι, τοπικά συνδικάτα, σωματεία και μαζικοί φορείς.
 • Νέα κινητοποίηση, αυτή τη φορά έξω από το εργοτάξιο του μετρό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα με τον οποίο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Η κινητοποίηση οργανώθηκε στον συγκεκριμένο χώρο καθώς κατασκευάστρια εταιρεία του έργου είναι ο όμιλος «J&P ΑΒΑΞ», συνιδιοκτήτες του οποίου είναι οι ιδιοκτήτες του «Athens Ledra» (οικογένεια Παρασκευαΐδη).
 • Την Τρίτη 14/2 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας, μετά από κάλεσμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Βασικά αιτήματα ήταν οι διορισμοί, το εργασιακό καθεστώς επισφάλειας που διέπει όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με τις αδικίες και τις διακρίσεις που το χαρακτηρίζουν σε σχέση και με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Επίσης οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.
 • Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες από τα νοσοκομεία, να μην γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι των εργολαβικών και οι επικουρικοί εργαζόμενοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μην υπάρχει καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά και τέλος να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα.
 • Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σωματείο επιχειρεί η εργοδοσία στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Νηρέας» στην Εύβοια. Όπως καταγγέλλεται, η εργοδοσία με συνεχείς υποχρεωτικές συγκεντρώσεις του προσωπικού επιτίθεται εναντίον του σωματείου, προσπαθώντας καταφανώς να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να θέσει «εκτός δράσης» το σωματείο.
 • Την προσπάθεια παρεμπόδισης της ίδρυσης και λειτουργίας του σωματείου των εργαζομένων στην κατασκευή της μονάδας Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας 5 καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλθηκε, η εργοδοσία πιέζει τους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν στην ίδρυση σωματείου απαιτώντας τα αυτονόητα, όπως εργατικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 • Την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στις στοές των μεταλλείων βωξίτη στη Φωκίδα, τα οποία διαχειρίζεται η επιχείρηση «ΕΛΜΙΝ», καταγγέλλουν ο εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Φωκίδας. Σημειώνεται ότι τα ατυχήματα και τα «παρ’ ολίγον ατυχήματα» είναι συχνά φαινόμενα στις στοές των μεταλλείων. Ενώ συχνές είναι και η αυταρχική στάση και η τρομοκρατία της εργοδοσίας.
 • Ψηφίσματα συμπαράστασης για απολυμένους συναδέλφους από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» και την ACS, εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη “Wind”, καλώντας σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου για την πρώτη υπόθεση, και στο Σ.Ε.Π.Ε. την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου για τη δεύτερη.
 • Επιθέσεις κατά εκπαιδευτικών σε Ικόνιο, Περιστέρι, Κερατσίνι, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διδασκαλική ομοσπονδία. Η ανακοίνωση λέει: “Με αφορμή διαφόρων ειδών επιθέσεις (φραστικές, νομικές κλπ.) που δέχονται οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων στο Ικόνιο, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και αλλού από μερίδα γονέων, καθώς και την ένταση που βιώνουν καθημερινά σχεδόν μετά την ένταξη των προσφυγόπουλων στα συγκεκριμένα σχολεία, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: Στηρίζουμε τις/τους συναδέλφους με όλους τους τρόπους (συνδικαλιστικά, νομικά, ηθικά) για οποιαδήποτε περίπτωση πράξεων που θίγουν την προσωπικότητά τους, δυσκολεύουν ή παρακωλύουν το παιδαγωγικό τους έργο ή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο. Η προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών και η παρέμβαση στο πώς και τι θα διδάσκουν αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα. Πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται με έναυσμα την εκπαίδευση των μαθητών προσφύγων στη δημόσια εκπαίδευση. Καταδικάζουμε τις φραστικές επιθέσεις, που έχουν δεχτεί από μερίδα γονέων προσπαθώντας να φορτώσουν στις/στους εκπαιδευτικούς τις όποιες πολιτικές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας, έχουν προκύψει μετά τον ερχομό των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Κάνουμε σαφές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πως οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούνται από πρακτικές που παραπέμπουν στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του κλάδου. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο σχολείο, υπερασπιζόμενες/οι τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών“.
 • Σε απεργία κατέβηκαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στην «Εθνική Ασφαλιστική», απαιτώντας να μην σηκώσουν το βάρος από την προωθούμενη πώληση της εταιρείας, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας, να διασφαλιστεί για όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Την ίδια ημέρα και στο πλαίσιο της απεργίας, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και στη συνέχεια πορεύτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα.
 • 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 1η Μάρτη οι εργαζόμενοι σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και για όλες τις ειδικότητες. Απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 • Την ανάκληση της απόλυσης ενός εργαζόμενου από την εταιρεία «Κασουδάκης» διεκδικούν οι συνάδελφοί του και το κλαδικό συνδικάτο οδηγών. Η εταιρεία δικαιολόγησε την απόλυση λέγοντας ότι ο εργαζόμενος άργησε να παραδώσει ένα φορτίο επειδή… κοιμόταν, κάτι που είναι αναληθές καθώς τόσο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος όσο και όλοι οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται καθημερινά με εξοντωτικά ωράρια, ξεπερνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα να είναι συχνά. Για την απόλυση πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Φλεβάρη έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
 • Αγωγή κατά της εργοδοσίας κατέθεσαν δυο εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την «Ευρωκλινική». Η αγωγή εκδικάστηκε την Παρασκευή 24 Φλεβάρη από αστικό δικαστήριο και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση. Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους δυο εργαζόμενους εξέφρασαν με την παρουσία τους συνάδελφοί τους και το κλαδικό σωματείο.
 • Εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου και εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 5 Μαρτίου. Η αφίσα του συλλόγου αναφέρει: “Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν. Συσπειρωνόμαστε στον σύλλογό μας. Συμμετέχουμε ενεργά στις συλλογικές διαδικασίες και τις δράσεις του. Αγωνιζόμαστε για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματά μας, για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας“.
 • Το συστημικό εργαλείο «Εργάνη» κατέγραψε και για τον Γενάρη αρνητικό ρεκόρ στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος, οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας κατά το μήνα Γενάρη ξεπέρασαν τις 30.000, αριθμός-ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα για τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια που δίνονται τα σχετικά δεδομένα. Επιπλέον και αυτό τον μήνα διατηρείται η τάση ισχυροποίησης της «ευελιξίας», με τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας να ξεπερνούν πάντα τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση. Συγκεκριμένα, τον Γενάρη έγιναν 126.501 προσλήψεις και 156.318 απολύσεις, που σημαίνει ότι χάθηκαν 29.817 θέσεις εργασίας. Μαζί με την απώλεια 1.664 θέσεων εργασίας οι οποίες δηλώθηκαν σε χειρόγραφες καταστάσεις και όχι ηλεκτρονικά, το συνολικό αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ανέρχεται σε 31.481 θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, και στις προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο μήνα η πλειονότητα είναι με συμβάσεις με «ευέλικτες» σχέσης εργασίας. Ειδικότερα, από τις 126.512 νέες συμβάσεις μισθωτής απασχόλησης, μόλις το 46,49% (58.813 συμβάσεις) ήταν πλήρους απασχόλησης. Και εδώ βέβαια υποκρύπτεται υποαπασχόληση, καθώς ένα μέρος αυτών των προσλήψεων είναι ορισμένου χρόνου και άρα έχουν και αυτές ημερομηνία λήξης. Από τις υπόλοιπες συμβάσεις, το 38,96% (49.283 συμβάσεις) είναι μερικής απασχόλησης και το 14,55% (18.405 συμβάσεις) είναι εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή εργασία μερικών ημερών τη βδομάδα. Συνολικά στο 13μηνο Γενάρης 2016 – Γενάρης 2017, στις νέες προσλήψεις που έγιναν μόνο το 45,33% ήταν πλήρους απασχόλησης. Το 40,04% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 14,63% ήταν εκ περιτροπής εργασία. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η παγίωση της σχετικής τάσης, η οποία αποτυπώνει την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί προς όφελος του κεφαλαίου, με τις πλάτες της συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ και των προκατόχων της. Μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, διεξάγονται και τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο που επανέρχεται στην Αθήνα, για τις νέες αντεργατικές ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις και στα υπόλοιπα ζητήματα των εργασιακών, για να έχει ακόμα πιο λυμένα τα χέρια του το μεγάλο κεφάλαιο… Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο μήνα κατατέθηκαν έξι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 4,65% και ακόμα δώδεκα επιχειρησιακές συμβάσεις χωρίς μεταβολή στους μισθούς.
 • Τέλος, σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι άνεργοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ., στοιχεία που πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι καταγράφουν την εγγεγραμμένη και όχι την πραγματική ανεργία που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Ειδικότερα, οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.089.989, που αντιστοιχούν σε 928.962 αναζητούντες εργασία και 161.027 μη αναζητούντες εργασία. Ένα στοιχείο που έχει σημασία είναι ότι βαίνει μειούμενος ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα της ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ., γεγονός που επιβεβαιώνει ότι χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία απολύτως προστασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που λάμβαναν την επιδότηση ανεργίας ήταν 184.662, τον Γενάρη του 2017 -μέσα σε μόλις ένα μήνα- μειώθηκαν στους 157.015, ήταν δηλαδή λιγότεροι κατά 27.647 (-14,97%). Ουσιαστικά, το πενιχρό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. λαμβάνει σχεδόν μόλις ένας στους επτά ανέργους. Τα θλιβερά πρωτεία στην ανεργία εξακολουθούν να έχουν οι γυναίκες με ποσοστό 61,67% και 572.859, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι άνδρες ανέρχονται σε 356.103 και ποσοστό 38,33%. Ενδεικτικό της αύξησης των ανέργων είναι ότι ενώ οι εγγεγραμμένοι αναζητούντες εργασία άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν 910.468, τον Ιανουάριο του 2017 -δηλαδή μέσα σε ένα μήνα- ανήλθαν σε 928.962, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 18.494 ή κατά 2,03%.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *