Ένας νέος φράχτης με τεχνολογία αιχμής ξεκίνησε να χτίζεται στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στους ανεπιθύμητους για τη χώρα μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην επικράτειά της. Φέρει αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα από τα οποία ακούγονται «ουρλιαχτά» σε αρκετές γλώσσες.

Ως μία από τις κύριες χώρες διέλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ταξίδευαν το 2015 με προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η Ουγγαρία είχε ανεγείρει από εκείνη τη χρονιά ένα φράχτη από συρματόπλεγμα, εμποδίζοντας την διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ε.Ε.

«Προσοχή, προσοχή. Σας προειδοποιώ ότι βρίσκεστε στα σύνορα της Ουγγαρίας», ακούγεται από τα μεγάφωνα του νέου φράχτη στα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί. «Αν καταστρέψετε το φράχτη, περάσετε παράνομα ή επιχειρήσετε να περάσετε, αυτό θεωρείται έγκλημα στην Ουγγαρία. Σας προειδοποιώ να μην διαπράξετε αυτό το έγκλημα. Μπορείτε να καταθέσετε το αίτημα ασύλου σας στην ζώνη διέλευσης».

Οι «ζώνες διέλευσης» είναι οι δύο συνοριακοί σταθμοί, όπου επιτρέπεται να περνούν συνολικά περίπου δέκα μετανάστες την ημέρα. Ο ενισχυμένος με ατσάλι νέος φράκτης θα προκαλεί σε όποιον τον αγγίζει ηλεκτροσόκ, που πηγές αναφέρουν ότι είναι ήπιας μορφής. Μόλις δέκα χιλιόμετρα του νέου φράκτη έχουν κατασκευαστεί, αλλά αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα εναπομείναντα 140 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών, με βασικούς εργάτες επτακόσιους τροφίμους φυλακών.

«Ο πρώτος φράχτης ήταν μια γρήγορη λύση από την κυβέρνηση αλλά όχι η ιδανική, καθώς οι παράνομοι διακινητές ανθρώπων έρχονται εξοπλισμένοι με εργαλεία για να τον κόψουν» τόνισε ο δήμαρχος του συνοριακού χωριού Ασοτάλομ, Λάζλο Τοροτσκάι, που είχε ζητήσει από το 2014 το κλείσιμο των συνόρων. Χαρακτήρισε το νέο φράχτη «πολύ πιο σοβαρό» και «απόλυτα καθησυχαστικό». Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την καταβολή 123 εκατομμυρίων ευρώ για το χτίσιμο του δεύτερου φράχτη. Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Γιάνος Λάζαρ δήλωσε πως το συνολικό κόστος της φύλαξης των συνόρων, με τις αστυνομικές περιπολίες και τις ζώνες διέλευσης, αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *