Από τον σκηνοθέτη Νίκο Νούλα κοινοποιήθηκε ότι η ταινία του “Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές” έχει ανέβει στο διαδίκτυο και είναι προσβάσιμη σε όλους.

Η ταινία εστιάζει στη δράση του αντάρτη του Δ.Σ.Ε. Ηλία Μεταλλίδη στον Γράμμο το 1949. Παραθέτουμε αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη του σκηνοθέτη:

Νομίζω ότι η Αριστερά πρέπει να έχει επίγνωση της Ιστορίας. Απλοί αγωνιστές κι αγωνίστριες βρέθηκαν μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας κυνηγημένοι ως κοινοί εγκληματίες. Ο Ηλίας Μεταλλίδης κλείστηκε στις φυλακές του Παύλου Μελά και κατάφερε να δραπετεύσει. Στη συνέχεια, σε εφαρμογή των αποφάσεων του κόμματός του, του Κ.Κ.Ε., δεκαεννιά χρονών παιδί επιχείρησε να εκτελέσει τραμπούκο της περιοχής Κιλκίς , ο οποίος στη συνέχεια τον τραυμάτισε πυροβολώντας τον. Πολέμησε τους Έλληνες ταγματασφαλίτες της χώρας οι οποίοι υποχωρούσαν μαζί με τους Γερμανούς ναζί τον Νοέμβρη του 1944. Στο τέλος έζησε την εκδικητική μανία από τη ντόπια άρχουσα τάξη (που εκείνη την περίοδο «είδε το χάρο με τα μάτια της») και τους συμμάχους της και κατηγορήθηκε ως κοινός εγκληματίας.

Ένα δίδαγμα είναι ότι μόνο με σκληρούς λαϊκούς αγώνες μπορούν να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές ανατροπές και ό,τι φαντάζει αδύνατο για τα φτωχά λαϊκά στρώματα να γίνει δυνατό. Ωστόσο, όταν η Αριστερά συνθηκολογεί με τους ταξικούς εχθρούς της, οδηγείται σε πανωλεθρίες κι οδηγεί το κίνημα στην ήττα.

πηγή: Βαθύ Κόκκινο

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *