Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατρακύλα της χώρας της φαιδράς πορτοκαλέας, προσέθεσε και τρίτη Περιφέρεια στις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Ηπείρου πλαισιώνονται πλέον και από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Έντεκα ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν το 2015 κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. το 2015 κυμάνθηκε από 29% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας έως 580% στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά στην Ελλάδα του 2015, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (93% του κοινοτικού Α.Ε.Π.) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ελλάδα,το 2015 σημειώθηκε στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ηπείρου (48%). Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (50%), η Θεσσαλία (51%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (52%), η Πελοπόννησος (56%), η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη (58%), η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά (63%).

Ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. βρίσκονται επίσης πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τέσσερις περιφέρειες της Ρουμανίας, δύο της Ουγγαρίας και μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού). Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ε.Ε. είναι το κέντρο του Λονδίνου (580% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *