Στο 325% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. έφθασε το παγκόσμιο (ιδιωτικό και δημόσιο) χρέος το 2016, φτάνοντας στο σύνολό του σε 215 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance, I.I.F.).

Σύμφωνα με την έκθεση, η βασική αιτία της ταχείας αύξησής του ήταν η έκδοση χρεογράφων από μέρους των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε σύγκριση με το 2015 που ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. Το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών κατέγραψε μια «θεαματική άνοδο» στα 55 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2016 ή στο 215% του Α.Ε.Π. τους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εταιρικά χρέη που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση του I.I.F.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές εκδόθηκε νέο χρέος αξίας σχεδόν σαράντα τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2006 ως το 2016, γεγονός που σηματοδοτεί μια ταχεία αύξηση εάν ληφθεί υπόψη ότι το νέο χρέος που εκδόθηκε από το 1996 ως το 2006 ανερχόταν χονδρικά σε εννιά τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά την ίδια πηγή.

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 70 τρισεκατομμύρια και πλέον την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας σε ένα ποσό δίχως ιστορικό προηγούμενο, επισήμανε το I.I.F. Στις ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί ένα ποσό που ανέρχεται σε 160 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή η μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους, που έφθασε σε ύψος σχεδόν τετραπλάσιο (390%) του Α.Ε.Π. τους συνδυαστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου, μεγάλο μέρος της αύξησης του χρέους των ανεπτυγμένων κρατών (32 τρισεκατομμύρια δολάρια) οφείλεται στις κυβερνήσεις, με το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερδιπλασιάζεται από το 2006. Η Ιαπωνία και οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη είδαν το κρατικό χρέος τους να αυξάνεται κατά περίπου 50%.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *