Ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες (εδώ video) πραγματοποιούνται σε πόλεις των Η.Π.Α., που ενώνουν τη φωνή τους με τις εξακόσιες πορείες για την επιστήμη που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον πλανήτη, από την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, μέχρι τη Γκάνα, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία το Σάββατο στην καρδιά της Ουάσινγκτον για την υπεράσπιση της επιστημονικής έρευνας. Πρόκειται για μία ακόμη κινητοποίηση που προστίθεται στις εκατοντάδες άλλες που προηγήθηκαν κατά την ημέρα της Γης σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η επιστημονική έρευνα απειλείται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι ανήσυχη για τη ρητορική αυτής της κυβέρνησης κατά της επιστήμης και για την έλλειψη επιστημονικής γνώσης εκ μέρους της», δηλώνει η 60χρονη βιοχημικός Κάθι Ελγουντ που αψήφησε τη βροχή για να βρεθεί στο National Mall. «Πρέπει να καταλάβουν ότι τα επιστημονικά γεγονότα είναι απολιτικά και να ακούσουν τους επιστήμονες» προσθέτει.

«Αν ο πρόεδρος μπορέσει να επιβάλει τις αποφάσεις του, η επιστήμη κινδυνεύει. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση στο Κογκρέσο» λέει η 70χρονη βιολόγος Ελίζαμπεθ Τζόνστον. «Οι ερευνητές αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι τα επιστημονικά γεγονότα πάρα πολύ συχνά αγνοούνται στον δημόσιο διάλογο και αντικαθίστανται από απόψεις και ιδεολογικές δοξασίες» είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο Ρας Χολτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (A.A.A.S.), της μεγαλύτερης οργάνωσης επιστημόνων στον κόσμο με 120.000 μέλη. «Το φαινόμενο αυτό εμφανίσθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες και επιδεινώθηκε πρόσφατα» δήλωσε ο πυρηνικός επιστήμονας και πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το μερίδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που προορίζεται για την επιστήμη είναι όλο και μικρότερο μετά τη δεκαετία του ’60. «Δεν μπορούμε απλώς να σταυρώσουμε τα χέρια και να κάνουμε την υπόθεση ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται σε ποιο βαθμό η επιστήμη είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, την εθνική ασφάλεια, το περιβάλλον, την υγεία και πολλά άλλα» είχε τονίσει επίσης ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής Έρικ Ντέιβιντσον, μιλώντας για την πορεία του Σαββάτου στην οποία συμμετείχαν 220 επιστημονικές οργανώσεις και ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.

«Έχουμε ανάγκη την αμερικανική τεχνολογία και καινοτομία για να επιλύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Μάιλς Άλεν, επικεφαλής του προγράμματος κλιματικής έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Λίγο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε διατάγματα αποξήλωσης των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας που είχε εισαγάγει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και διόρισε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος τον αρνητή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής Σκοτ Προύιτ. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» και υποσχέθηκε να αποσύρει τις Η.Π.Α. από τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στο πρώτο σχέδιό του για τον προϋπολογισμό, προτείνει μείωση κατά 31% των πόρων που προορίζονται για την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και μειώσεις στη χρηματοδότηση της έρευνας στα εθνικά ινστιτούτα υγείας.

Η ιδέα της “Πορείας για την επιστήμη” γεννήθηκε μετά την ορκωμοσία Τραμπ, όταν πορείες των γυναικών οργανώθηκαν στις Η.Π.Α. και άλλες χώρες για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, κατεβάζοντας στους δρόμους περισσότερα από δύο εκατομμύρια γυναίκες. Άλλη μία πορεία, αυτή την φορά για το κλίμα, θα οργανωθεί στις 29 Απριλίου.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *