Αν και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, τα στοιχεία του ινστιτούτου της Ε.Σ.Ε.Ε. δείχνουν ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν έχουν συμβάλει στην τόνωση του τζίρου των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, οι έμποροι προετοιμάζονται για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκινούν την ερχομένη Τρίτη 2 Μαΐου Ωστόσο, για πρώτη φορά φέτος ισχύει το νέο πλαίσιο που στηρίχθηκε στην πρόταση της συνομοσπονδίας και ήταν να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους, σε συνεργασία με τις περιφέρειες τους. Ήδη από το σύνολο της χώρας δεκαοκτώ περιοχές αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν από το γενικό πλαίσιο και να καθορίσουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα για τις ενδιάμεσες εκτάσεις.

Μετά τις αλλαγές που έφερε ο Ν.4446/2016, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων έτσι όπως ήταν γνωστό (πρώτο δεκαήμερο Μαΐου και πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου) έχει πλέον τροποποιηθεί. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Οι οριζόμενες εκπτωτικές περίοδοι διαρκούν συνολικά τριάντα ημέρες ετησίως και μπορούν να «σπάσουν» σε δύο δεκαπενθήμερα ή τρία δεκαήμερα ή δέκα τριήμερα κ.ο.κ. Σε αυτές, -σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νόμου- περιλαμβάνονται δύο Κυριακές προαιρετικής λειτουργίας, που καθορίζονται επίσης με απόφαση του κάθε αντιπεριφερειάρχη. Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η απόφαση δεν εκδοθεί όπως ορίζει ο νόμος, ισχύουν τα πρώτα δεκαπενθήμερα Μαΐου και Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών μπορούν γενικώς να εκδοθούν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, πλην όμως -ειδικά για φέτος, πρώτη φορά εφαρμογής του νέου νόμου- η απόφαση έπρεπε να εκδοθεί μέχρι 22 Μαρτίου. Έως τις 22 Μαρτίου λοιπόν εκδόθηκαν οι εξής αποφάσεις και ορίστηκαν για τις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες οι παρακάτω ημερομηνίες:

1-15 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

 • Ηλεία
 • Καστοριά

1-15 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 14 Μαΐου

 • Παιονία (Κιλκίς)

1-13 Μαΐου και 26-28 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

 • Δράμα

1-10 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

 • Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
 • Χαλκιδική
 • Λάρισα
 • Τρίκαλα
 • Μαγνησία
 • Άρτα
 • Κιλκίς

2-11 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

 • Καρδίτσα.

Παράλληλα, οι αποφάσεις που έχουν ορίσει ενδιάμεσες εκπτώσεις εκτός Μαΐου και Νοεμβρίου και άρα δεν έχουν δικαίωμα να τις κάνουν εντός του προσεχούς Μαΐου αφορούν στις περιφερειακές ενότητες:

1-15 Σεπτεμβρίου και 18 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου

 • Αιτωλοακαρνανία

4-18 Μαρτίου και 1-15 Σεπτεμβρίου

 • Έβρος

17-31 Μαρτίου και 1-15 Σεπτεμβρίου

 • Ξάνθη

14-28 Μαρτίου και 1-15 Σεπτεμβρίου

 • Ροδόπη

1-15 Μαρτίου και 1-15 Σεπτεμβρίου

 • Δωδεκάνησα
 • Ηράκλειο Κρήτης εκτός τουριστικών δήμων

18-28 Απριλίου και 11-31 Οκτωβρίου

 • Τουριστικοί δήμοι Ηρακλείου (Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Φαιστού).

Στις λοιπές περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περιφερειακές ενότητες Αττικής και Αχαΐας, οι εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν από την 1η έως την 15η Μαΐου, με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή από τις 11.00 έως τις 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 Ν.2224/1994).

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *