Τα 25 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα κάτω” γιορτάζονται το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου 1 Ιουλίου στο “Χάνι του Χατζή Ρετζέπ”.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με την παρουσίαση-συζήτηση με θέμα “Από το “τέλος της ιστορίας” στην κρίση του καπιταλισμού – Πού βαδίζει η αριστερά σήμερα”, με ομιλητές τους Κώστα Πίττα (Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο) και Μουσταφά Τσολάκ (δημοσιογράφος). Θα ακολουθήσει συνεστίαση με τιμή ενίσχυσης επτά ευρώ (για ανέργους και μαθητές πέντε ευρώ). Στην τιμή περιλαμβάνεται φαγητό και ποτό.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα ακόλουθα:

Συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα κάτω”. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1992, σε μια στιγμή που η Αριστερά είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Στην κυβέρνηση τότε βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ένα άγριο πρόγραμμα επιθέσεων στην εργατική τάξη, με την Αριστερά πρόσφατα διασπασμένη και απογοητευμένη από την κατάρρευση του λεγόμενου” “υπαρκτού σοσιαλισμού”. Οι κυρίαρχες τάξεις στη Δύση μιλούσαν για “τέλος της ιστορίας”, διανοούμενοι της αριστεράς όπως ο Έρικ Χόμπσμπομ μιλούσαν για “αποχαιρετισμό στην εργατική τάξη” και τα περισσότερα κόμματα της αριστεράς θεωρούσαν ότι η προοπτική του σοσιαλισμού ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Κι όμως η πρωθυπουργία Μητσοτάκη κράτησε βαριά τρία χρόνια. Ανατράπηκε μέσα σε ένα κύμα από απεργίες για το ασφαλιστικό και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις με κέντρο τη μάχη στα λεωφορεία της Ε.Α.Σ. Ήταν ένα πρώτο μήνυμα ότι η εργατική τάξη δεν είχε σκύψει το κεφάλι.

Ακολούθησαν πολλά άλλα μέσα στους αγώνες αυτής της 25ετίας. Σήμερα, η κατάσταση έχει γυρίσει ανάποδα. Ο “θριαμβευτής” καπιταλισμός βρίσκεται στην πιο μεγάλη κρίση, η Αριστερά έχει την αντίστροφη πρόκληση: να προσδιορίσει την εναλλακτική απέναντι στο σύστημα που χρεοκοπεί. Αυτή όλη η πορεία δεν ξετυλίχτηκε αυτόματα, είχε πολλές και δύσκολες μάχες για την Αριστερά. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις σελίδες του “Σοσιαλισμός από τα κάτω” βοηθήσαμε να πάμε μπροστά.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *