Μπορεί ο τουρισμός της Τουρκίας να μην γνωρίζει τις καλύτερες μέρες του, όμως οι μεγάλες επενδύσεις συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από τα μεγάλα έργα (εδώ) και την παράδοση της εντυπωσιακής υποθαλάσσιας σήραγγας του Βοσπόρου, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης το οποίο θα είναι μακράν το μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει ολοκληρωθεί το 55% του αεροδρομίου που αναμένεται να παραδοθεί στις 29 Οκτωβρίου του 2018. Σε πρώτη φάση το αεροδρόμιο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 90.000.000 επιβάτες ενώ με τις επεκτάσεις που θα δρομολογηθούν (θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν το 2028) η δυναμικότητα του μπορεί και να υπερδιπλασιαστεί και να φθάσει τα 200.000.000 επιβάτες. Για να υπάρχει μια σύγκριση μεγεθών, το αεροδρόμιο Ατατούρκ εξυπηρέτησε 60.100.000 επιβάτες το 2016 έναντι 61.300.000 το 2015 που ήταν και χρονιά ρεκόρ για το αεροδρόμιο.

Το νέο αεροδρόμιο που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, ήδη από την πρώτη φάση λειτουργίας του θα διαθέτει το μεγαλύτερο ενιαίο terminal 680.000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και το μεγαλύτερο duty free. Θα συνδέεται με το κέντρο της Κωνσταντινούπολης με μετρό, προαστιακό και αυτοκινητόδρομο. Παράλληλα θα υπάρχει κλειστό parking που θα μπορεί να φιλοξενήσει 12.000 αυτοκίνητα.

Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και της κίνησης στους έξι διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης θα γίνεται από πύργο ελέγχου σε σχήμα τουλίπας (το εθνικό λουλούδι της Τουρκίας).

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *