Σε μία νέα περίπτωση τύπου Standing Rock, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε υπέρ του 40ετούς αγωγού «Enbridge» (γραμμή 9), επιτρέποντάς του να συνεχίσει να διατρέχει τα εδάφη της φυλής των Chippewas of the Thames παρά την αντίρρησή των ιθαγενών.

Ο αρχηγός της φυλής Myeengun Henry ζήτησε από την κυβέρνηση τριάντα ημέρες προθεσμία για να επανεξετάσει την ετυμηγορία. Αλλά οι Chippewas of the Thames πιστεύουν ότι μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής για να σταματήσουν τη ροή της πίσσας άμμου μέσα από τα εδάφη τους.

Η γραμμή 9 κατασκευάστηκε αρχικά πριν από σαράντα χρόνια για τη μεταφορά ελαφρού αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Μετά από περισσότερες από είκοσι διαρροές, ο ίδιος αγωγός αντλεί ένα πολύ πιο πυκνό και πιο λειαντικό dilbit, ενώ η μεταφορά της πίσσας από την Alberta απαιτεί αυξημένη πίεση και πρόσθετα υγρά.

Το δίδυμο της γραμμής 9 είναι η περίφημη γραμμή 6Β, η οποία ήταν υπεύθυνη για την πετρελαιοκηλίδα του ποταμού Kalamazoo το 2010. Αυτή η διαρροή απελευθέρωσε περισσότερα από 1.000.000 γαλόνια πίσσας άμμου σε μια περιοχή περίπου είκοσι πέντε τετραγωνικών μιλίων.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, οι συνολικές προσπάθειες οικολογικής ανάκαμψης έχουν κοστίσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με άλλα 219 εκατομμύρια δολάρια να μέλλει να πληρωθούν. Η προσπάθεια ενάντια στη σημερινή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή εξακολουθεί, και παραμένει η μεγαλύτερη διαρροή αγωγών που σημειώθηκε στο αμερικανικό έδαφος.

Κι όμως, καθώς η καναδική κυβέρνηση συνεχίζει να επεκτείνει τις εργασίες γεώτρησης και τους αγωγούς μέσω ευαίσθητων περιοχών, οι αυτόχθονες φυλές εξακολουθούν να φέρουν το κύριο βάρος της ανάπτυξης μέσα από τα εδάφη που τους παραχωρούνται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Τώρα πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό θα μπορούσε να επιφέρει την αναβίωση του πολιτικού ακτιβισμού στον Καναδά που έχει υποχωρήσει από την εποχή του κινήματος “Idle No More” του 2012 και να ακολουθήσει τα βήματα της πρόσφατης πάλης ενάντια στον αγωγό πρόσβασης της Βόρειας Ντακότα από το Standing Rock Sioux Tribe.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *