«Η εικόνα με το αυτοκίνητο του ακροδεξιού δολοφόνου να χτυπάει το πλήθος των διαδηλωτών, αντιγράφοντας την πρακτική των επιθέσεων που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη από σκοτεινές οργανώσεις με τον μανδύα του τζιχαντισμού, είναι αποκαλυπτική για το ποιος τροφοδοτεί και υμνεί την βία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ακόλουθη περιεκτική ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε.(μ-λ) για τα συμβαίνοντα στις Η.Π.Α.:

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. υποθάλπει τους νοσταλγούς του κοινωνικού μεσαίωνα!

Όλοι οι δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι του κόσμου παρακολουθούν με οργή και αποτροπιασμό τα εξελισσόμενα γεγονότα στην πολιτεία Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Εδώ και τρεις μέρες, τα νεοναζιστικά τάγματα και κάθε είδους φασιστικές οργανώσεις όπως η ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν, επέβαλαν ένα όργιο τρομοκρατίας και βίας στους δρόμους με αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών αντιφασιστών διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα. Όλες αυτές τις μέρες η αμερικάνικη κυβέρνηση και η αστυνομία, υπό το πρόσχημα των «ίσων αποστάσεων», έχουν δώσει πλήρη κάλυψη και ανοχή στα τάγματα εφόδου. Γι’ αυτό τον λόγο, το αίμα που χύθηκε και οι ζωές που χάθηκαν έχουν ως αυτουργό πρώτα και κύρια την προεδρία Τραμπ και την ρατσιστική της πολιτική.

Τα γεγονότα της Βιρτζίνια δεν μπορούν να ειδωθούν έξω από τη γενικότερη ακραία αντιδραστική και εκμεταλλευτική πολιτική του αμερικάνικου κράτους, έξω από τη φύση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος που βασίζει την κερδοφορία του στον πόλεμο, στη βία και στην εκμετάλλευση. Δεν μπορεί καμία πλευρά της αμερικάνικης αστικής τάξης, που ηγείται του κόσμου της βαρβαρότητας και των αιματοβαμμένων σταυροφοριών ενάντια στους λαούς, να αθωωθεί για μια πολιτική που ασκείται από κοινού. Δεν είναι άσχετα τα γεγονότα της Βιρτζίνια με την γενικότερη αντιμεταναστευτική και ρατσιστική πολιτική του Τραμπ και του φασιστικού-ρατσιστικού εσμού που τον υποστήριξε χωρίς καμία αιδώ και αποκήρυξη από τη μεριά του. Ένα μπουλούκι από κάθε είδους νοσταλγούς του κοινωνικού μεσαίωνα και του ναζισμού, που ενώθηκε για να υπερασπιστεί το άγαλμα του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, ο οποίος πολέμησε κατά την διάρκεια του αμερικάνικου εμφυλίου υπέρ της δουλείας. Όλοι αυτοί οι νοσταλγοί, στηριζόμενοι από τα πιο αντιδραστικά κομμάτια της αστικής τάξης των Η.Π.Α., ποτέ δεν χώνεψαν την ήττα τους στον εμφύλιο πόλεμο και συνέχισαν να κραδαίνουν δημόσια τη σημαία της δουλοκτησίας και της σκλαβιάς. Στήριξαν διαχρονικά κάθε νόμο που θεμελίωνε την φυλετική διάκριση, τον αποκλεισμό των μαύρων πολιτών από την εκπαίδευση και κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Η ρατσιστική ρητορική της υποψηφιότητας Τραμπ τούς έβγαλε από το παρασκήνιο και τους επανέφερε με διάφορες ανοιχτές ή συγκαλυμμένες μορφές (βλέπε «εναλλακτική δεξιά») στον δημόσιο λόγο. Μάλιστα, όλες αυτές τις μέρες με δυσκολία κρύφτηκε η στήριξη της προεδρίας προς τα τάγματα εφόδου, ενώ ο κρατικός μηχανισμός με απροκάλυπτο τρόπο τα υποστήριξε.

Δεν μπορεί όμως να ξεχαστεί και η άλλη πλευρά, εκείνη των Δημοκρατικών, που εμφανίζεται αυτή την στιγμή ως υπερασπιστής της δημοκρατίας και εγγυητής των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Τέρι Μακόλιφ, κυβερνήτης της Βιτρζίνια και μέλος των Δημοκρατικών, μπορεί να υπέγραψε κάτω από πίεση ή από σκοπιμότητα την απόφαση για την απομάκρυνση του αγάλματος, και ίσως για ένα μέρος του αντιφασιστικού κινήματος η ενέργεια αυτή να τον κατατάσσει τους «συμμάχους» του. Όμως, αυτό που πρέπει να θυμηθεί καλά το αντιφασιστικό κίνημα και οι κοινότητες των μαύρων, είναι οι εκατόμβες των νεκρών από τα καθημερινά πυρά των σωμάτων ασφαλείας που πραγματοποιούν μια ρατσιστική, ταξική γενοκτονία. Μάλιστα, η πολιτική αυτή γνώρισε την αποκορύφωση της κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα, όπου σημειώθηκαν ξεσηκωμοί καταγγελίας των δολοφονικών επιθέσεων, που αντιμετωπίστηκαν με ωμή κρατική καταστολή. Είναι απαράδεκτο να αθωώνεται στο όνομα ενός γενικόλογου «δημοκρατισμού» και σε μια λογική «πολιτικής ουράς» η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η άλλη πλευρά της ίδιας αντιδραστικής αστικής τάξης. Γιατί χάρις στην υπερεκμετάλλευση των μαύρων σκλάβων αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης των Η.Π.Α. που έχυσε το αίμα της για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι το οκτάωρο, συντελέστηκε η οικονομική «άνθιση» των Η.Π.Α. και μπήκανε οι βάσεις για την ανέλιξή της σε ιμπεριαλιστική δύναμη πρώτης γραμμής. Δεν μπορούν αυτές οι αντιδραστικές εξελίξεις να αποκοπούν από τη λυσσαλέα αντεργατική επίθεση που θέλει να επαναφέρει της εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες μισθωτής σκλαβιάς ή σε περιπτώσεις πραγματικής σκλαβιάς. Που θέλει να μετατρέψει την εργατική τάξη σε σύγχρονους δούλους του κεφαλαίου.

Γιατί ο υπόλοιπος κόσμος το γνωρίζει καλά, ότι και οι δύο πλευρές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, το μόνο που γνωρίζουν ως δημοκρατία και πρόοδο είναι οι βόμβες, οι πόλεμοι, τα πραξικοπήματα, η κατοχή και εξάρτηση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη. Οι λαοί των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Ινδοκίνας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, έχουν θρηνήσει αμέτρητους νεκρούς και ανείπωτες καταστροφές για να παραμείνουν οι Η.Π.Α. ηγεμονική δύναμη και ατμομηχανή του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Η εικόνα με το αυτοκίνητο του ακροδεξιού δολοφόνου να χτυπάει το πλήθος των διαδηλωτών, αντιγράφοντας την πρακτική των επιθέσεων που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη από σκοτεινές οργανώσεις με τον μανδύα του τζιχαντισμού, είναι αποκαλυπτική για το ποιος τροφοδοτεί και υμνεί την βία. Τα γεγονότα της Βιρτζίνια ξεγύμνωσαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου την «αντιτρομοκρατική ρητορική» των ιμπεριαλιστών, αποκάλυψαν την πραγματική τους αντίληψη για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τους τοποθέτησαν εκεί που πραγματικά ανήκουν: στους υμνητές του κοινωνικού μεσαίωνα.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *