Τη δυνατότητα αναγνώρισης πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. (στον οποίο υπάγονται ως ασφαλισμένοι από 1/1/2017) προβλέπει για τους αγρότες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη βουλή (δείτε το ολόκληρο εδώ).

Παράλληλα, ορίζει το ποσοστό της εισφοράς που πρέπει να καταβάλλουν οι αγρότες για την εξαγορά και το οποίο διαμορφώνεται στο 20% επί του 70% του προβλεπόμενου -κατά την υποβολή της αίτησης- κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού. Με τα σημερινά δεδομένα, το 70% του τελευταίου είναι 410,26 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η ελάχιστη εισφορά για την εξαγορά ξεκινά από ένα ποσό λίγο πάνω από τα 82 ευρώ το μήνα (82,05).

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ο συμψηφισμός, εν συνεχεία η άτοκη επιστροφή και εν συνεχεία η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. Ειδικότερα, προβλέπεται άτοκη επιστροφή τους προς τους δικαιούχους, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με πάσης φύσεως οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε περίπτωση ρυθμισμένων οφειλών, γίνεται συμψηφισμός με την οφειλή κατ’ αντιστοιχία με τα ισχύοντα στη φορολογική διοίκηση.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν ως βάση υπολογισμού των εισφορών τους ποσό μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημά τους, με την επιφύλαξη του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος

Γιάννης Τσατσάκης – “Ύπαιθρος”

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *