Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σωτήρης Μπερσίμης, από την προσεχή Πέμπτη οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων για αποζημίωση γυαλιών όρασης, καθώς θα πρέπει εκείνοι πρώτα να δείχνουν τα καινούργια τους γυαλιά.

Για να εγκρίνεται η κάλυψη νέων γυαλιών οράσεως, οι ασφαλισμένοι του φορέα θα πηγαίνουν να δείξουν τα νέα γυαλιά. Ο πρόεδρος του οργανισμού προειδοποιεί μάλιστα ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει δικαίωμα δειγματοληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων που καταθέτουν ή έχουν ήδη καταθέσει δικαιολογητικά αγοράς γυαλιών οράσεως προς αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό παροχών, στους ασφαλισμένους χορηγείται ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας. Χορηγείται μόνο ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών – είτε γυαλιά (κάθε τέσσερα έτη) είτε φακοί επαφής (κάθε δύο έτη). Η αντικατάσταση των γυαλιών είναι δυνατή κάθε τέσσερα έτη, των φακών επαφής είναι δυνατή ανά διετία και δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής.

Σε παιδιά έως δώδεκα ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε δύο χρόνια. Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους άνω των σαράντα ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της τετραετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης. Ενώ σε ασφαλισμένους που πάσχουν από “κερατόκωνο”, χορηγείται κερατοκωνικός φακός στο ποσόν των εβδομήντα ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά εξάμηνο εφόσον χρειάζεται.

Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι εκατό ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός) και για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ. Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής αποζημιώνονται με τα προαναφερθέντα ποσά εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό, κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικού αγοράς.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *