Από την πρώτη κιόλας μέρα που «άνοιξαν» οι σχολές (1 Σεπτεμβρίου) βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τραγική κατάσταση. Η λέσχη ήταν κλειστή και μας ενημέρωσαν ότι θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας.

Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη φοιτητική μέριμνα και το ΙΝεΔιΒιΜ (ίδρυμα υπεύθυνο για τη σίτιση των οικότροφων φοιτητών) με αίτημα «να ανοίξει τώρα η λέσχη!». Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι υπεύθυνοι τόσο του πανεπιστημίου όσο και του ΙΝεΔιΒιΜ πετούσαν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, χωρίς κανένας στο τέλος να αναλάβει τις ευθύνες για την κατάσταση στις εστίες και με τη λέσχη σίτισης να παραμένει κλειστή ακόμα και σήμερα! Καταγγέλλουμε τους αρμόδιους τόσο του πανεπιστημίου όσο και του ΙΝεΔιΒιΜ και απαιτούμε άμεση λύση στο πρόβλημα.

Ωστόσο, είδαμε πως μετά από παρέμβασή μας στη φοιτητική μέριμνα τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου οι “υπεύθυνοι” θορυβήθηκαν και η λέσχη εν τέλει θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή μέχρι και τέλος του μήνα. Ουσιαστική όμως λύση στο πρόβλημα μας δεν έχει δοθεί ακόμα, καθώς με την αρχή του νέου μήνα ενδέχεται να βρεθούμε εκ νέου ξεκρέμαστοι. Δεν είναι δυνατόν το 2017 να στερούμαστε ακόμη και στοιχειώδη πράγματα, όπως η σίτισή μας!

Μετά από κινητοποίηση του συλλόγου οικότροφων στη φοιτητική μέριμνα του πανεπιστημίου τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, αφού συνέχισαν να ρίχνουν ευθύνες τόσο το ΙΝεΔιΒιΜ όσο και το πανεπιστήμιο ο ένας στον άλλο, ύστερα από πιέσεις προς τους αρμόδιους της πρυτανείας δεσμεύτηκαν ότι η λέσχη θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου… Όμως η λειτουργία της λέσχης από εκεί και έπειτα παραμένει στον αέρα! Μάλιστα την Τετάρτη προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη λέσχη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει αποκλειστικά στα χέρια εργολάβου. Ούτε να τους περνάει από το μυαλό αυτό!

  • Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Επαρκής σίτιση στην ευθύνη του κράτους!

Η προσπάθεια να κρυφτεί το πρόβλημα πίσω από ένα «χαρτοπόλεμο» μεταξύ των δύο φορέων, δεν αναδεικνύει τη βασική αιτία: Ότι και οι δύο φορείς που μεταθέτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο (Δ.Π.Θ. και ΙΝεΔιΒιΜ) έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές, γι’ αυτό και κανένας απ’ τους δύο δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για τη σίτιση! Μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η κατάσταση, την ώρα που ο προϋπολογισμός του ΙΝεΔιΒιΜ για το 2017 παρουσιάζει έλλειμμα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, ενώ του Δ.Π.Θ. έχει υποστεί περικοπές έως και 70% σε σχέση με μια πενταετία πριν. Πιστοί στο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στις προσταγές Ε.Ε. και μονοπωλίων, οι ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ συνεχίζουν να δίνουν ψίχουλα για τη φοιτητική μέριμνα. Από τα ψίχουλα αυτά, ακόμα πιο μικρό είναι το ποσοστό που προορίζεται για τις ανάγκες των εστιών, την ίδια στιγμή που όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός «η ανάπτυξη έρχεται για την Ελλάδα». Από ό,τι φαίνεται όμως η ελπίδα και η ανάπτυξη για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών δεν ήρθαν ποτέ!

Κανένα εφησυχασμό δεν πρέπει να δείξει ο σύλλογος στις υποσχέσεις της πρυτανείας για το άνοιγμα της λέσχης, αφού κανείς δεν εγγυάται τη συνέχιση της λειτουργίας της! Δεν αφήνουμε τη ζωή μας στα χέρια τους! Παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη σύγκλητο!

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *