Μέλη του κινήματος των άστεγων εργαζομένων της Βραζιλίας M.T.S.T. κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο για τριάντα χρόνια οικόπεδο στο Sao Bernardo do Campo για να ζητήσουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση.

Η κατάληψη έχει αυξηθεί, από τους πεντακόσιους ανθρώπους από τότε που πρωτοξεκίνησε στις 2 Σεπτέμβρη κάτω από το πανό “Fearless people of Sao Bernardo“, φτάνοντας στους επτά χιλιάδες είκοσι μέρες μετά, καταλαμβάνοντας το σύνολο των 60.000 τετραγωνικών μέτρων γης που ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία Μ.Ζ.Μ.

Αν και το έδαφος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απολύτως τίποτα κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, η εταιρεία εξασφάλισε εντολή έξωσης από τις τοπικές αρχές. Η απόφαση υποστηρίχθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Orlando Morando, ο οποίος σχολίασε στα κοινωνικά μέσα ότι οδήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκτελέσει τη διαταγή έξωσης και να αποκαταστήσει την ειρήνη. Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους χιλιάδες καταληψίες κάτοικους προσέβαλαν με επιτυχία την απόφαση, επιφέροντας προσωρινή αναστολή της εντολή εκκένωσης.

Απαντώντας στη διαταγή έξωσης ο Josue Rocha, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του M.T.S.T., δήλωσε ότι “το οικόπεδο ήταν πάντα εγκαταλελειμμένο και βρίσκεται σε καλή τοποθεσία στο Σάο Μπερνάρντο“. Πρόσθεσε ότι η περιοχή έχει «το υψηλότερο έλλειμμα κατοικίας» και «φιλοξενεί» περισσότερες από «90.000 οικογένειες αστέγων».

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μη εκλεγμένου προέδρου Michel Temer ανάγκασαν χιλιάδες οικογένειες να ζουν σε ακραία φτώχεια. Χιλιάδες οικογένειες που ανήκουν στο M.T.S.T. εγκαταστάθηκαν στα προάστια του Σάο Πάολο για να ζητήσουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη. Το M.T.S.T. ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως ένας τρόπος για να ενώσει τους εργαζόμενους που δεν είχαν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη και ζούσαν σε περιοχές που βρίσκονται στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων και κωμοπόλεων.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *