Ενημερώσεις για τα φετινά εργαστήρια, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ρομπέρ Μπρεσόν, διάλεξη για τα φθινοπωρινά λαογραφικά έθιμα, κινηματογραφική προβολή σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και δύο βιβλιοπαρουσιάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Φ.Ε.Ξ. ως εξής:

Έναρξη των εργαστηρίων

Συνεχίζονται η ενημέρωση και οι εγγραφές στα εργαστήρια και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ. ως το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και στο σπίτι πολιτισμού. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων ενημερώνουν και προτείνουν τις νέες δράσεις των εργαστηρίων, τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους και τους σκοπούς που θέτουν για το νέο έτος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Φ.Ε.Ξ.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 19 και 26 Σεπτεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Αφιέρωμα στον Ρομπέρ Μπρεσόν. Ο Ρομπέρ Μπρεσόν γεννήθηκε και πέθανε μαζί με τον 20ό αιώνα (1901-1999). Με μόλις δεκατρείς ταινίες ως πολύτιμη παρακαταθήκη, οργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις που θα γνώριζε ο δυτικός πολιτισμός. Αυτή που θα χώριζε την ιστορία της έβδομης τέχνης στη μέση. Πριν τον Μπρεσόν υπήρχε μόνο «σινεμά», δηλαδή το κινηματογραφημένο θέατρο. Μετά τον Μπρεσόν υπάρχει μόνο «κινηματογράφος» στην κυριολεκτική του έννοια, ως γραφή με εικόνες. Ο κινηματογράφος του υπήρξε πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Τόσο ελλειπτικός και ταυτόχρονα τόσο πλήρης, που πρέπει να φυλάσσεται όπως όλα τα μεγάλα έργα τέχνης που κάποτε προσπάθησαν να ξανασυστήσουν τον κόσμο από την αρχή.

Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Τα φθινοπωρινά λαογραφικά έθιμα: από του “Σταυρού σταυρώνε και σπέρνε”, μέχρι του Άη Δημήτρη τα λιομαζώματα και τα νυχτέρια του Νοεμβρίου». Με την υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας του Δ.Π.Θ. Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου.

Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Το καλοκαίρι που όλα άλλαξαν – μέρες του ‘74». Το βιβλίο του Δημήτρη Κατσαντώνη θα παρουσιάσουν ο Χρήστος Γκαρμπούνης, ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου και ο συγγραφέας του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Βιβλιοπαρουσίαση

Την Έλενα Χουσνή και το βιβλίο της “Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα” παρουσιάζουν το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης η Φ.Ε.Ξ., το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι εκδόσεις “Κύφαντα”, σε συνδιοργάνωση με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους, εκπρόσωπος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος, η παιδοψυχίατρος Αναστασία Καραλανίδου, η διδάκτωρ Εγκληματολογιας Ερμιόνη Ν. Δανιήλ και ο συγγραφέας Δημήτρης Μπουζάρας.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *