Το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής η γειτονιά του Jardim América στο Belo Horizonte είδε τον ορίζοντά της να περιβάλλεται από το πορτοκαλί σύννεφο που χαρακτηρίζει μια μεγάλη φωτιά. Ένα διώροφο κτίριο ήταν παραδομένο στις φλόγες. Το κτίριο αυτό, που κατασκευάστηκε από άστεγους και φιλοξένησε μια δημόσια βιβλιοθήκη με χίλιους τίτλους βιβλίων που οι ντόπιοι κάτοικοι μάζεψαν από τα σκουπίδια, μετατράπηκε σε σωρούς από στάχτη.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ήταν μια φασιστική επίθεση. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά. Τέτοιες επιθέσεις δεν ήταν σπάνιες και το θανατηφόρο χτύπημα έφτασε αμέσως μετά από την απόφαση ενός τοπικού δικαστή για εκδίωξη του Casa da Árvore (Σπίτι του δέντρου) που διευθύνεται από την τοπική ομάδα των Λαϊκών Ταξιαρχιών.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ των punks και των skinheads στο Largo da Ordem, στο κέντρο της Curitiba στη νότια Βραζιλία. Τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν και αυτοί ήταν οι τελευταίοι τραυματισμοί σε μια σειρά συγκρούσεων που αυξάνονται μαζί με το φασιστικό κίνημα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Τα πανεπιστήμια έχουν δει συνθήματα λευκής δύναμης στους τοίχους τους και τα φασιστικά fora στο διαδίκτυο έχουν γεμίσει με ανθρώπους που επαινούν τη λεγόμενη «καθαρότητα» της Curitiba, όπου το 78,9% του πληθυσμού είναι λευκό, 16,8% pardo (πολυφυλετικό), 2,9% μαύρο, 1,4% ασιάτες και μόνο το, 0,2% ιθαγενείς Βραζιλιάνοι.

Τέτοια περιστατικά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε μια χώρα η οποία, αφού το αριστερόστροφο Εργατικό Κόμμα απομακρύνθηκε με ένα δεξί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Michel Temer, έχει δει σκληρές δεξιές ομάδες να ενθαρρύνονται και να προωθούνται σε όλη την επικράτεια.

Μετά την πυρκαγιά στο “Δέντρο”, η ακτιβίστρια της Λαϊκής Ταξιαρχίας Isabella Gonçalves δήλωσε: «Έχουμε δει την ανάπτυξη του φασισμού σε όλη τη Βραζιλία, όχι μόνο ως εκδήλωση γνώμης αλλά ως άμεση δράση. Οτιδήποτε διαφορετικό αντιμετωπίζεται με μίσος και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πυρκαγιά συμβαίνει την ίδια εβδομάδα που ο δήμαρχος Kalil ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των αστέγων. Όταν έχουμε έναν δημόσιο ηγέτη που προωθεί μια πολιτική που δεν καταλαβαίνει ότι η« τρύπα είναι κάτω», η άκρα δεξιά αισθάνεται πολύ υποστηριζόμενη και σωστή όταν προχωρά σε βία εναντίον των αστέγων“.

Στη Βραζιλία ο λόγος του μίσους είναι συνήθως πιο συγκαλυμμένος από ό,τι σε άλλες χώρες. Οι ρατσιστικές διαμαρτυρίες και τα δημόσια ναζιστικά σύμβολα αντιμετωπίζονται και τα δύο ως εγκλήματα και υπάρχουν λίγα στατιστικά στοιχεία σχετικά με ρατσιστικές, ομοφοβικές, αντισημιτικές (ή την έλλειψη ανοχής διαφορετικών θρησκειών) και αντιμεταναστευτικές εκδηλώσεις. Σε ορισμένες περιοχές τα δημόσια αρχεία δεν μπορούν ακόμη να αναζητηθούν ηλεκτρονικά για να βρεθούν συναφείς καταγγελίες.

Αλλά ακόμη και με τέτοιες δραστηριότητες που ωθούνται υπόγεια, οι ανησυχίες αυξάνονται. Στο Σάο Πάολο, όπου είναι υποχρεωτικό να συμπεριληφθεί στα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία εάν υπήρξε πράξη που εισάγει διακρίσεις, το 2015-16 υπήρξαν 7.587 εγκλήματα μίσους, σχεδόν ένα ανά ώρα. Από αυτά, εκείνα με ρατσιστικά κίνητρα είναι τα περισσότερα (42,4%), ακολουθούμενα από τα ομοφοβικά (15,5%), εκείνα της μισαλλοδοξίας (12,7%) και εκείνα με θρησκευτικά κίνητρα (6,3%). Πιθανότατα είναι πολύ περισσότερα, λόγω απουσίας αναφορών.

Ίσως η πιο ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με ομάδες μίσους στη χώρα, δημοσιεύθηκε το 2013 από την ανθρωπολόγο Adriana Dias, η οποία παρακολούθησε ομάδες νεοναζιστών και έχει απειληθεί επανειλημμένα. Σύμφωνα με τη μελέτη της, υπάρχουν σήμερα 150.000 δραστήριοι σκληροπυρηνικοί ρατσιστές στη χώρα. Από αυτό το σύνολο εκτιμά ότι το 10% έχει ηγετικές θέσεις και περίπου 1.500 έχουν ήδη διαπράξει σοβαρά εγκλήματα που έχουν αναζητηθεί ή διερευνηθεί από την αστυνομία. Η νότια Βραζιλία αντιπροσωπεύει περίπου 105.000 από αυτούς, με χειρότερα πληττόμενη πολιτεία τη Santa Catarina (περίπου 45.000).

Ο λόγος μίσους αυξάνεται συστηματικά στο βραζιλιάνικο διαδίκτυο, σύμφωνα με τη SaferNet, μια οργάνωση που παρακολουθεί αυτό το κίνημα και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα. Το 2016, η Μ.Κ.Ο. έλαβε 42.000 καταγγελίες για βραζιλιάνικες ιστοσελίδες με περιεχόμενο νεοναζιστικό, ομοφοβικό, ξενοφοβικό, θρησκευτικής δυσανεξίας ή ρατσισμού. Συνολικά υπήρχαν περισσότερες από 15.000 σελίδες μίσους. Ο ρατσισμός οδηγεί τον δρόμο από άποψη εικονικών αδικημάτων. Ο αριθμός των καταγγελιών είναι μικρότερος από εκείνον του 2015, αλλά ο φόβος είναι ότι αυτό μπορεί να αντανακλά την αυξανόμενη γενική αποδοχή των ρατσιστικών ιδεών.

πηγή

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *