Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αξιολόγησης Τουρισμού Ρούμεν Ντραγκάνοφ ανακοίνωσε ότι η φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος στη Βουλγαρία ήταν πολύ επιτυχημένη, καθώς μέχρι τα τέλη Αυγούστου 8.300.000 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη γειτονική χώρα.

Εάν προστεθούν και τα καλοκαιρινά ταξίδια των Βουλγάρων του εξωτερικού, το έτος θα τελειώσει με 11.600.000 τουρίστες ή με αύξηση πάνω από 8%.

Οι περισσότεροι καλοκαιρινοί τουρίστες ήρθαν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Μια βασική αγορά για τον βουλγαρικό τουρισμό είναι η Γερμανία, αλλά φέτος σημειώθηκε αύξηση του αριθμού τουριστών και από την Τσεχία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο ετησίως είναι οι έλληνες τουρίστες, ενώ από τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία οι επισκέψεις είναι περισσότερες από 200.000. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους επίσης έχουν τη συμβολή τους στην άνοδο της τουριστικής ροής. Οι πτήσεις τους για τη Βουλγαρία συνεχίζονται και αυτό σημαίνει ότι ο τομέας θα εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη, κυρίως στον πολιτιστικό και τον ιστορικό τουρισμό.

Το 2017, η συστοιχία του καλοκαιρινού και του θαλάσσιου τουρισμού άλλαξε για πρώτη φορά. Ο θαλάσσιος τουρισμός βρισκόταν σε στασιμότητα και τώρα απαιτεί νέα προσέγγιση και νέο τρόπο σύνδεσης με τους ξένους τουρίστες, καθώς και καλύτερο μάρκετινγκ και διαφήμιση για τη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει το Ινστιτούτο Ανάλυσης και Αξιολόγησης Τουρισμού. Το φετινό καλοκαίρι έδειξε επίσης ότι οι βούλγαροι ξενοδόχοι και εστιάτορες έχουν αρχίσει να κατανοούν τη σημασία της αμοιβής για τους εργαζομένους στον τομέα και κατά πάσα πιθανότητα το 2017 θα σημειωθεί αύξηση με περίπου 33% των μισθών του προσωπικού στον τουριστικό κλάδο. Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού δεν λύνεται με περισσότερες θέσεις στα σχολεία τουρισμού, αλλά με αύξηση των μισθών στον κλάδο έτσι ώστε να σταματήσει η εκροή εξειδικευμένων επαγγελματιών στο εξωτερικό.

Οι κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο από τώρα δείχνουν αύξηση κατά 10%. Το Ινστιτούτο Ανάλυσης και Αξιολόγησης Τουρισμού εξηγεί το γεγονός αυτό πάλι με τις πτήσεις τσάρτερ και χαμηλού κόστους, καθώς και με την ανάπτυξη του spa τουρισμού, του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας.

πηγή: Б.Н.Р.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *