Με τον παραπάνω τίτλο κοινοποιήθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. η ακόλουθη ανακοίνωση του κόμματος για την επίσκεψη Τσίπρα στις Η.Π.Α.:

Αν και πολυαναμενόμενη η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ από την πλευρά της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. Αντίθετα, θα πρέπει να ανησυχεί και να «κουμπώνεται» με όσα θα συζητηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς είναι βέβαιο ότι η υλοποίησή τους θα σημάνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, όπως και βαθύτερη εμπλοκή σε σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά του συμφέροντα. Με την κυβερνητική αντιπροσωπεία προγραμματίζονται επαφές με επιχειρηματικούς ομίλους, επενδυτικά σχήματα και μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας.

Μια προσεκτική ματιά στο πλαίσιο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της «ασφάλειας», στη δεδομένη χρονική συγκυρία, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα απέναντι στις διακηρύξεις των δύο πλευρών για παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα της στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του Ν.Α.Τ.Ο.

Ο στρατηγικός στόχος της αστικής τάξης στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, να αναδειχθεί σε κόμβο της ενέργειας και του εμπορίου, να πετύχει σταθερότερη ανάκαμψη της κερδοφορίας της, σε σύμπραξη και με ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, συντονίζεται πλήρως με τα σχέδια των Η.Π.Α. να ενισχύσουν την οικονομική και στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο που οι σχεδιασμοί αυτοί δεν γίνονται σε «κενό αέρος»…

Τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα (Κίνα, Ρωσία, κράτη-μέλη της Ε.Ε.) διεκδικούν με όλα τα μέσα να θωρακίσουν και να επεκτείνουν τα δικά τους συμφέροντά τους στην περιοχή και αυτό οξύνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Συμμαχίες αναδιατάσσονται και το ίδιο συμβαίνει στο εσωτερικό τους. Μέσα σ’ αυτό το τεταμένο και σύνθετο περιβάλλον, η «ασφάλεια» των επενδύσεων πάει χέρι-χέρι με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και με στρατιωτικά μέσα, όπου η Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να αναβαθμίσει το ρόλο της, ως χώρα-μέλος του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ μπορεί επάξια να συγκαταλέγεται στις πλέον νομιμόφρονες -προς το Ν.Α.Τ.Ο. και τις Η.Π.Α.- κυβερνήσεις.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *