Καλώντας σε άλλη μια ανοιχτή συνέλευση το απόγευμα (19.00) της Κυριακής 22 Οκτωβρίου στο café “Φίλοιστρον”, η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης κοινοποιεί τα περί τη διεθνή συνάντηση και την πανελλαδική συνέλευσή της:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης και της πανελλαδικής συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Οκτώβρη στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ στην Αθήνα, με κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 17 Μάρτη 2018.

Ήταν ένας σημαντικός σταθμός του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, καθώς με την συμβολή κινήσεων από πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και αγωνιστών του κινήματος στην Ελλάδα, υιοθετήθηκαν αποφάσεις για κλιμάκωση της δράσης μπροστά στην άνοδο της φασιστικής απειλής που εκφράστηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία, με την εμφάνιση των νεοναζί στις Η.Π.Α., των νοσταλγών του Φράνκο στην Ισπανία. Η συζήτηση για την πάλη ενάντια στο φασισμό ήταν στο κέντρο της συνάντησης και έγινε με μεγάλες παρουσίες, όπως της Μαρίας Κασκαρίκα, μητέρας του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ευρωβουλευτίνας, του Μάριου Σούσση, προέδρου του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, του Κώστα Μανταίου, προέδρου του Σ.Φ.Ε.Α. μαζί με τους διεθνείς καλεσμένους όπως την Κριστίν Μπούχολτζ, βουλευτίνα του Die Linke, τη Βανίνας Τζιουντιτσελί του N.P.A. Γαλλίας, τον Στήβ Σεντάρ από την Καταλονία, τον Ντενίζ Γκουγκόρεν από την Τουρκία, τον Ντίνο Αγιομαμμίτη από την Κύπρο. Μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Πέτρο Κωνσταντίνου και Κατερίνα Θωίδου, ανέδειξαν την ανάγκη να μπει στην προτεραιότητα του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος η μάχη για να τσακίσουμε την φασιστική απειλή. Ο Φώτης Ανδρεόπουλος από το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά χαιρέτησε τη ενωτική αντιμετώπιση της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. και ο δημοσιογράφος Μωϋσής Λίτσης ανέδειξε τη σημασία της πάλης ενάντια τον αντισημιτισμό.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή της παρουσίας των θυμάτων των ρατσιστικών επιθέσεων, του Ασφάκ Μαχμούντ στη Γκορυτσά, του Ουσμάν Μοχάμεντ στη Λαμπρινή αλλά και η ομιλία του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος η Ενότητα στη συζήτηση για την πάλη ενάντια στον ρατσισμό. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός από το νοσοκομείο “Γεννηματά” και ο Γιάννης Σηφακάκης από την Κ.Σ.Ε. της ΑντΑρΣυΑ ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Σκαρμέα, υπογράμμισε τη σημασία της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος στη στήριξη της μάχης μέσα στη δίκη για τη καταδίκη των νεοναζί. Παρεμβάσεις σημαντικές υπήρξαν από τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκάκη, τον Λεωνίδα Κοντουδάκη, αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Πάνο Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη.

Ακολουθούν οι αποφάσεις της πανελλαδικής συνέλευσης και το κάλεσμα για τη διεθνή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη και το νέο συντονιστικό της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.

Απόφαση πανελλαδικής συνέλευσης

Η ανάπτυξη και η ενίσχυση του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος είναι κεντρική πολιτική μάχη διεθνώς και στην Ελλάδα. Η μακρόσυρτη οικονομική και πολιτική κρίση προκαλεί πολώσεις που όλη την προηγούμενη χρονιά πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις. Είδαμε τη νεοναζιστική ακροδεξιά να αποθρασύνεται στις Η.Π.Α. μετά την εκλογή Τραμπ και τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς σε βάρος των μεταναστών, των προσφύγων και των μουσουλμάνων. Είδαμε τη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές να περνάει στον δεύτερο γύρο και να φτάνει στο 30%. Είδαμε το AfD να μπαίνει στη γερμανική βουλή. Πιο πρόσφατα, οι νοσταλγοί του Φράνκο βγήκαν στους δρόμους στην Ισπανία. Αλλά είδαμε και μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις στη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία. Είδαμε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και κατά της ισλαμοφοβίας στη Βρετανία, τη Βαρκελώνη και βέβαια την Ελλάδα. Στις 18 Μάρτη συντονιστήκαμε με επιτυχία, πανευρωπαϊκά.

Στην Ελλάδα, οι συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ βάζουν σε κίνδυνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αφήνουν τα περιθώρια στην υπόδικη Χρυσή Αυγή να επανακάμψει. Η υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας κλείνει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η άρνηση νομιμοποίησης χιλιάδων μεταναστών και η συνεχιζόμενη λειτουργία νεοναζιστικών θυλάκων στην αστυνομία δίνουν ευκαιρίες στη Χρυσή Αυγή για απόπειρες ρατσιστικών επιθέσεων και επαναλειτουργία των ταγμάτων εφόδου. Όμως το κίνημα έδωσε μάχες! Με μαζική ενωτική δράση των σωματείων των εκπαιδευτικών και όλης της αριστεράς προστάτεψε τα προσφυγόπουλα από τις ρατσιστικές επιθέσεις. Απάντησε στη δολοφονική επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη με μαζική πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και έτσι άνοιξε την καμπάνια για να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί στις γειτονιές. Είναι βήμα προς τα μπρος, που έδειξε τη δυναμική με την επιτυχία του μαζικού συλλαλητηρίου στις 16 Σεπτέμβρη. Με τη βοήθεια αυτή του κινήματος, η δίκη της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται συντριπτικά σε βάρος της, προκαλώντας ακόμη και αποχωρήσεις από αυτή. Είδαμε, επίσης, την ηρωική αντίσταση των μεταναστών εργατών γης στη Γκορυτσά και στον Ασπρόπυργο με μαχητικές διαδηλώσεις και την απεργία στο εργοστάσιο Κ. Γεωργίου Α.Ε. να οδηγεί σε ήττα την εργοδοτική ρατσιστική τρομοκρατία. Είδαμε τους μετανάστες να μαζικοποιούν την αντιφασιστική πορεία στις 16 Σεπτεμβρίου, καταδικάζοντας την ισλαμοφοβία και τις σφαγές στη Ροχιγκία. Η απεργία της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. έκοψε την προβολή τω φιεστών μίσους της Χ.Α.

Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός! Η φασιστική απειλή αντιμετωπίζεται με τη στοχευμένη δράση των συνδικάτων, του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος, που την ιεραρχούν υψηλά στις προτεραιότητες τους και δεν τη θυσιάζουν στο βωμό της αναμονής των
εκλογικών αναμετρήσεων. Προωθούμε άμεσα διεκδικήσεις για να χτίσουμε μαζικό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα:

Υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες. Διεκδικούμε την κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και Ε.Ε.-Λιβύης, για να μπει τέλος στους πνιγμούς στη Μεσόγειο και να μπει τέρμα στην κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο. Αντιπαλεύουμε την εμπλοκή σε πολεμικές επεμβάσεις και υπερασπίζουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες. Να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσει ο εγκλωβισμός στα νησιά, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσουν οι απελάσεις. Ισότιμη πρόσβαση για όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και για όλους στη δημόσια περίθαλψη. Ανθρώπινη στέγαση στις πόλεις και όχι σε στρατώνες-γκέτο. Άσυλο, άδεια παραμονής και εργασίας και διαβατήρια για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Με νέο νόμο να νομιμοποιηθούν μαζικά και χωρίς αποκλεισμούς οι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Ίσα δικαιώματα, με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και εγγραφή στα συνδικάτα. Κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των μουσουλμάνων, τζαμιά και νεκροταφεία σε όλη την Ελλάδα. Να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής παντού. Ολοκλήρωση της δίκης, με καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Να μπει τέλος στην κρατική χρηματοδότηση, την προβολή από τα Μ.Μ.Ε. και να ξηλωθούν οι ναζιστικοί θύλακες στην αστυνομία.

Όλα αυτά τα διεκδικούμε με τη μαζική δράση, στην οποία πρέπει να μπουν μπροστά τα συνδικάτα, οι κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, η νεολαία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι συλλογικότητες της γειτονιάς και οι οργανώσεις της αριστεράς. Χτίζοντας τοπικές επιτροπές στις γειτονιές, συσπειρώνουμε με κέντρο αυτές τις δυνάμεις, δίνουμε έτσι τη μάχη για να υπερασπίσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τις ρατσιστικές επιθέσεις, για να μπουν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί. Οι τοπικές επιτροπές χρειάζεται να χτίζουν σχέσεις με τα σχολεία, τους δήμους και τα νοσοκομεία της περιοχής, για να συνδεθούμε με δυνατά κομμάτια που μπορούν να κινητοποιούν κόσμο ενάντια το ρατσισμό και τους φασίστες. Συγκεντρώνουμε όλες μας τις δραστηριότητες σε κεντρικές πρωτοβουλίες.

Κορυφαία πρωτοβουλία είναι το κάλεσμα στις 17 Μάρτη 2018, πανευρωπαϊκή μέρα κινητοποίησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Οργανώνουμε παντού την καμπάνια για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Στηρίζουμε τις δράσεις των προσφύγων και των μεταναστών ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές και τις επιθέσεις των φασιστών. Χτίζουμε έτσι την μαζική αντίσταση για να τσακίσουμε τον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, για να αφήσουμε το δρόμο ανοιχτό για την εναλλακτική των εργατών, για ένα να κόσμο χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, χωρίς ισλαμοφοβία και αντισημιτισμό, χωρίς νεοναζί και ρατσισμό.

Συντονιστικό της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.

 • Ανδρέου Μαρία, εκπαιδευτικός, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Πειραιά
 • Αρεφ Ραχμάν, Κοινότητα Μπαγκλαντές
 • Ασλάμ Τζαβέντ, επικεφαλής Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος
 • Βαλένθια Τζό, Ένωση Φιλιππινέζων εργατών Kasapi Hellas
 • Βούλτσος Νίκος, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Παγκρατίου
 • Γιαννούλης Στέλιος, εκπαιδευτικός
 • Δαμιανάκης Γιώργος, εργαζόμενος Ε.Ρ.Τ.
 • Διαβολάκης Θανάσης, διοικητικό συβμούλιο Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., Κερατσίνι
 • Ευθυμίου Χριστόδουλος, Ε.Ε. της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.
 • Ζώτος Δημήτρης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 • Θωίδου Κατερίνα, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη
 • Καμπαγιάννης Θανάσης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 • Καταραχιάς Κώστας, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων. Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”
 • Κασιμάτης Γαβριήλ, γενικός γραμματέας Π.Ο.Σ.Π.Ε.ΡΤ., Euromei
 • Κασκαρίκα Μαρία, μητέρα φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής
 • Καχάρ Μασούντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν
 • Κομνηνού Δώρα, εκπαιδευτικός-ζωγράφος
 • Κοντουδάκης Λεωνίδας, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
 • ΚορακιανίτηςΦαίδων, φοιτητής Φιλοσοφικής Αθήνας
 • Κουκαλάνι Βασίλης, ηθοποιός-σκηνοθέτης
 • Κουνάδη Αιμιλία, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Αιγάλεω
 • Κυρίλλου Δήμητρα, μέλος ομάδας LGBTQI, ΑντΑρΣυΑ
 • Κωνσταντίνου Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
 • Λίτσης Μωϋσής, δημοσιογράφος
 • Λυμπεράτος Μιχάλης, πανεπιστημιακός
 • Μανωλακάκη Χριστίνα, φοιτήτρια Μ.Μ.Ε.
 • Μακόλευ Λορέτα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής
 • Μανταίος Κώστας, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-74
 • Μαυρίδης Γιώργος, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος
 • Μπέη Εύα, ζωγράφος
 • Μηλιαζήμ Τζεμαλή, εκπαιδευτικός Ξάνθη
 • Νικολάου Μανος, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.
 • Παπαστράτης Προκόπης, πανεπιστημιακός
 • Πατσόπουλος Διονύσης, Αλληλεγγύη Πειραιά
 • Σκαρμέας Κώστας,πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 • Σηφακάκης Γιάννης, μέλος Κ.Σ.Ε. ΑντΑρΣυΑ
 • Συλαϊδής Βασίλης, μέλος διοικητικού συμβουλίου εργαζομένων Ιντρακόμ
 • Τζάκου Δήμητρα, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Μαρουσίου
 • Τορμπουζίδης Κώστας, δικηγόρος, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Θεσσαλονίκης
 • Τριμπόνιας Βαγγέλης, δικηγόρος
 • Χασάν Μεχεντί, μετανάστης, Μπαγκλαντές
 • Ψάνης Παρασκευάς, Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Λέσβου.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *