Παρά τη δραματική μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών και νηπίων, 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι επειδή κάποιες αφρικανικές χώρες και χώρες της νότιας Ασίας εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω στην παροχή θεραπείας, περισσότερα από εξήντα εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν μέχρι το 2030 από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Το 2016 εκτιμάται ότι 5.600.000 παιδιά πέθαναν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια, ανακοίνωσαν σε κοινή τους έκθεση η UNICEF και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί μια τεράστια μείωση από τους 12,6 εκατομμύρια θανάτους το 1990. Αλλά οι οργανώσεις αναφέρουν ότι οι θάνατοι 15.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών παραμένει ένας «ανεπίτρεπτα υψηλός αριθμός».

Πνευμονία, διάρροια και ελονοσία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ασθενειών που ευθύνονται για την παιδική θνησιμότητα και μπορούν να προληφθούν. Σύμφωνα με την έκθεση, για τους μισούς από αυτούς τους θανάτους ευθύνεται και ο υποσιτισμός που καθιστά τα παιδιά πιο ευάλωτα στις σοβαρές ασθένειες.

Το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας το έχει η υποσαχάρια Αφρική με 79 θανάτους κατά μέσο όρο για κάθε χίλιες γεννήσεις το 2016. Ωστόσο, η Ινδία έχει τον υψηλότερο αριθμό βρεφικών θανάτων με περισσότερους από 850.000, ενώ η Νιγηρία έρχεται δεύτερη με τουλάχιστον 450.000. Οι μισοί θάνατοι σημειώνονται σε Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Κίνα και Νίγηρα.

Η παγκόσμια σύνοδος κορυφής το 2015 έθεσε ως στόχο το 2030 για τη μείωση του αριθμού των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών σε λιγότερους από 25 για κάθε χίλιες γεννήσεις. Σήμερα η αναλογία είναι 41 για κάθε 1.000 γεννήσεις από 93 που ήταν το 1990. Εν μέσω αμφιβολιών για την επίτευξη του στόχου, η έκθεση αναφέρει ότι περισσότερες από πενήντα χώρες -κυρίως στην Αφρική- υστερούν σε πρόσβαση σε θεραπείες και ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Αν εξακολουθήσει η παρούσα τάση, πάνω από εξήντα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν από το 2017 ως το 2030, σχεδόν τα μισά εκ των οποίων νεογέννητα», σημειώνει η έκθεση. Η ίδια πηγή επισημαίνει εξάλλου τη διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό θανάτων των αγοριών και των κοριτσιών σε κάποιες ασιατικές χώρες. Ο αριθμός των χωρών με σημαντική διαφορά στα ποσοστά θανάτου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών έχει μειωθεί από δεκαεννιά σε έντεκα από το 1990 ως το 2016.

«Σε κάποιες χώρες ο κίνδυνος να πεθάνει ένα κορίτσι πριν φτάσει τα πέντε είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με το αναμενόμενο με βάση τις παγκόσμιες τάσεις. Οι χώρες αυτές βρίσκονται κυρίως στη νότια και στη δυτική Ασία», σημειώνεται στην έκθεση. Σε ορισμένες ασιατικές χώρες η παράδοση θέλει να πραγματοποιούνται επιλεκτικά αμβλώσεις και τα αγόρια να προτιμώνται και γι’ αυτό να χαίρουν καλύτερης σίτισης και ιατρικής φροντίδας.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *